Ce salariu de început poţi avea în industria IT şi în cât timp ajungi la un venit de 7.000 de lei

Autor: Andra Stroe Postat la 29 aprilie 2021 55 afişări

Ce salariu de început poţi avea în industria IT şi în cât timp ajungi la un venit de 7.000 de lei

Pe fondul schimbărilor din piaţa muncii, dar şi pe măsură ce domeniul IT a cunoscut o creştere accelerată, foarte mulţi români urmează cursuri de formare în această industrie. Potrivit datelor academiei de IT Wantsome, absolvenţii care au reuşit să pornească o nouă carieră în IT sunt de toate vârstele. 

„Cei mai mulţi vin la noi pentru reconversie profesională. Obiectivul lor principal este schimbarea domeniului de activitate şi începerea unei cariere în IT. Sunt motivaţi de mediul de lucru diferit, posibilitatea de creştere profesională, dinamica domeniului, dar şi de zona financiară. Un alt obiectiv întâlnit de noi este şi îmbunătăţirea competenţelor tehnice. Avem persoane care lucrează deja în companii IT şi vin la noi pentru a învăţa o tehnologie nouă sau pentru a aprofunda ceea ce ştiu deja. Mai există şi alte obiective precum: «vreau să îmi eficientizez munca» (prin automatizarea proceselor), «vreau să îmi dezvolt propriul site», «vreau să înţeleg ce presupune programarea, pentru a şti ce să le cer angajaţilor» sau «vreau să fac acest curs pentru a afla dacă IT mi se potriveşte cu adevărat»”, a declarat Iuliana Anton, fondatoarea Wantsome, într-un comunicat.

În contextul schimbării domeniului de activitate, este important de reţinut că un cursant care vrea o carieră în IT ar trebui să fie pregătit să înveţe încontinuu, să fie dispus să se adapteze la alte proiecte, echipe sau tehnologii. Wantsome subliniază că cei care aleg o carieră în IT trebuie să fie persoane curioase, deschise la nou şi la schimbare, notează reprezentanţii businessului.

În ceea ce priveşte salariul, acesta urmează îndeaproape tehnicitatea. Salariul de început şi ofertele financiare ulterioare depind de ceea ce angajaţii învaţă şi dovedesc că ştiu să facă sau sunt capabili şi motivaţi să înveţe.

„Pentru cei mai mulţi cursanţi Wantsome, salariile de început în IT vor fi mai mici decât salariile pe care le au în domeniile din care vin. Acest lucru se întâmplă pentru că ei au ajuns deja la un anumit nivel de experienţă, iar acum încep pe un drum nou. În funcţie de ramura pe care o aleg, salariile în IT încep de la 2.200 – 3.000 lei şi ajung la 6.500 – 7.000 lei în trei ani de activitate”, explică ei.

Cel mai tânăr cursant de la programul de studiu pentru elevi avea 8 ani şi a reuşit să dezvolte în câteva săptămâni un joc. La programul de patru luni, cel mai tânăr cursant era un elev de clasa a X-a, înscris la un liceu de informatică, iar cel mai în vârstă avea 50 de ani, o femeie cu experienţă în banking, care s-a angajat în industrie după absolvirea cursului.

În prezent, Wantsome are cursanţi din judeţe precum Ilfov, Alba, Bacău, Botoşani, Constanţa, Galaţi, Suceava, Vaslui şi Neamţ, dar şi în alte ţări, una dintre cele mai exotice locaţii fiind Palma de Mallorca, în cadrul unui curs B2B. Pentru reconversie profesională, în schimb, cei mai mulţi cursanţi sunt din Germania, Italia, Finlanda, Marea Britanie sau Republica Moldova.

Cursurile academiei de IT sunt organizate în patru direcţii: pentru elevi, pentru cei care vor reconversie profesională, pentru upgrade de skill-uri şi cursuri pentru B2B (pentru companii). În funcţie de ce curs aleg participanţii, diferă procesul prin care trec. Pentru cei care vor reconversie profesională, procesul de înscriere este în doi paşi: test online şi interviu. În funcţie de rezultat, de ce îşi doresc şi identifică Wantsome despre ei în cadrul interviului primesc consultanţă în carieră şi ghidare către cursul care li se potriveşte. Cursurile de reconversie pornesc de la zero, fie că e vorba de cele introductive cu durată de o lună, fie că sunt de cele derulate pe o perioadă de patru – cinci luni. Ca preţ, în oferta companiei există şi cursuri de 360 de euro (introductive, cu durată de o lună – 24 de ore de studiu în total) şi pot ajunge şi la 1.580 de euro, pentru cursuri de bază de 5 luni (121 de ore de studiu). În portofoliu există însă mai multe tipuri de cursuri, inclusiv workshop-uri şi clase online.

„Practica la Wantsome presupune atât lucrul alături de mentori, în timpul sesiunilor de curs, cât şi teme pentru acasă. La finalul cursurilor, participanţii vor avea primul lor proiect prin care să demonstreze ce au învăţat în lunile de curs şi prin care să poată conduce discuţia în cadrul interviului tehnic, într-o zonă de confort şi să poată confirma abilităţile dobândite în curs. În general, mentoratul presupune 70% practică pe bune, practică prin care încercăm să-i ajutăm, să-i sprijinim şi să-i provocăm pe cursanţi să înveţe şi să dobândească skill-uri tehnice valoroase pentru cariera lor”, spune Iuliana Anton.

Wantsome a fost înfiinţată în 2017, la Iaşi. În 2019, businessul a deschis un sediu în Bucureşti şi urmăreşte să atingă cât mai mulţi din cei interesaţi de cursurile oferite. Până în prezent, academia a înregistrat un număr de peste 1.000 de absolvenţi, deţine în portofoliu 49 de programe de mentorat susţinute de 36 de traineri cu experienţă, specialişti în IT.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
it,
industrie,
cariera

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.