Ce s-a întâmplat în economia românească în primele cinci luni

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 14 iulie 2013 141 afişări

Creditele neperformante au ajuns la o rată de 20,2% din total în luna mai, faţă de 18,2% la sfârşitul anului trecut şi de 16,7% în aceeaşi lună a anului trecut. În aprilie, ponderea creditelor neperformante (restanţe peste 90 de zile, pentru care au început acţiunile de recuperare) era de 19,5%.

Ce s-a întâmplat în economia românească în primele cinci luni

Nu că aceasta ar fi influenţat negativ profitabilitatea băncilor, care de la gaura de anul trecut au revenit rapid, obţinând un profit net de 713 mil. lei pe primele patru luni; pentru o economie care aşteaptă însă o relansare a creditării, faptul că rata creditelor neperformante continuă să crească nu e de bun augur.

În paralel, investiţiile străine directe pe primele cinci luni au fost cu 37% mai mici decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, respectiv 414 mil. euro, din care creditele intragrup au reprezentat grosul - 329 mil. euro. Conform planului anunţat de guvernul Ponta, ţinta de investiţii străine directe pentru 2013 este de cel puţin 10 mld. euro, cu un bilanţ de 50.000 de locuri de muncă nou create.

În acelaşi timp, faţă de alte ţări din Est, România stă mai bine din punct de vedere macro şi, conform analizelor curente ale băncilor, va continua să aibă performanţe economice bune şi în următoarea perioadă.

Cererea externă continuă să fie baza redresării economice în Europa Centrală şi de Est, atâta vreme cât cererea internă îşi revine greu, arată analiştii Erste în raportul de strategie pentru trimestrul al treilea din 2013. Primul trimestru a reprezentat punctul cel mai de jos al actualului ciclu economic, iar perspectiva pentru 2014 este mai bună decât cea pentru 2013, prezic economiştii băncii austriece.

Economia cehă va stagna în acest an şi se va întoarce la creştere abia în 2014, cea ungară nu va depăşi anul acesta o creştere de 0,2%, în timp ce România, chiar în scenariul pesimist al unui an agricol prost sau al unei absorbţii defectuoase a fondurilor europene, va reuşi cel puţin o creştere de 1,8% în 2013. În primul trimestru, ca efect al unei creşteri a exporturilor care a antrenat o majorare a producţiei industriale care a compensat întârzierea relansării consumului intern, creşterea PIB a fost de 0,7%, corespunzând unei creşteri anualizate de 2,2%, amintesc analiştii Erste.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ce-s-a-intamplat-in-economia-romaneasca-in-primele-cinci-luni-11121560
11121560
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.