Ce poţi face cu un milion de bolivari în Venezuela? Poţi cumpăra o cafea

Autor: Alex Ciutacu Postat la 28 iunie 2018 572 afişări

Ce poţi face cu un milion de bolivari în Venezuela? Poţi cumpăra o cafea

O cafea a ajuns să coste un milion de bolivari în Caracas, Venezuela, potrivit Bloomberg.

Doar cu doi ani în urmă, când Bloomberg a lansat „indexul cafelei cu lapte”, o cafea costa 450 de bolivari. Preţul de astăzi reprezintă o cincime din salariul minim lunar.

În alte cuvinte, pentru a cumpăra o cafea, cu cea mai comună bancnotă în circulaţie – cea de 100 de bolivari – ai nevoie de 10.000 de bancnote.

În acelaşi timp, un milion de dolari nu reprezintă nimic. Potrivit publicaţiei americane, convertiţi în dolari, aceşti bolivari reprezintă 29 de cenţi. Acest contrast ilustrează devastatoarele efecte ale hiperinflaţiei şi cum poate sărăci aceasta o societate.

Cu ultimele creşteri de preţuri – de la 800.000 de bolivari la un milion în doar o săptămână – inflaţia din ultimele 12 luni a ajuns la 43.378%. Analiştii Bloomberg spun că dacă se ia modelul înregistrat în ultimele trei luni şi este proiectat pe tot anul, se ajunge la o imagine sumbră: inflaţie de 482.153%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
venezuela,
cafea,
cumparare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.