Ce înseamnă decizie politică în România

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 14 aprilie 2013 32 afişări

Mai întâi a fost iniţiativa PC-PNL de reducere a TVA la pâine începând din iulie, de la 24% la 9% - o promisiune electorală pe care USL a ţinut neapărat să şi-o îndeplinească.

Ce înseamnă decizie politică în România

Deşi funcţionarii din Finanţe au dezaprobat ideea, calculând că tăierea TVA ar avea doar teoretic şi pe termen mediu efectul scontat de reducere a evaziunii fiscale, dar că ea generează un gol de resurse bugetare de 635 mil. lei numai în 2013, aproape triplu faţă de cel prezentat oficial de Guvern şi imposibil de acoperit din alte surse. Nu-i nimic, n-are importanţă ce spun funcţionarii, pentru că e vorba de o decizie politică deja luată, au replicat atât ministrul finanţelor, Daniel Chiţoiu (PNL) şi cel al agriculturii, Daniel Constantin (PC).

A urmat decizia PSD-PC de impunere timp de un an a unei taxe de solidaritate de 10% pentru bugetarii cu salarii sau pensii peste 1.000 de euro pe lună, taxă care să alimenteze în principal pensiile recalculate ale militarilor (cei reprezentaţi de sindicatul ex-manifestanţilor anti-PDL din ianuarie 2012). Deşi iniţial fusese de acord, acum PNL s-a răzgândit, prin vocea prezidenţiabilului Crin Antonescu, motivând cu filozofia liberală a fiscalităţii reduse şi cu faptul că veniturile care ar fi încasate (cca 110-200 mil. lei) sunt oricum mici.

Premierul Ponta i-a cerut lui Daniel Chiţoiu să vină cu o soluţie şi i-a ameninţat pe liberali că nu le mai dă bani la rectificarea bugetară dacă îşi menţin refuzul. Nefiind vorba aici de dispute legate de persoana preşedintelui Băsescu, e greu de crezut că speranţele opoziţiei într-o spargere a USL în urma unui conflict PSD-PNL se vor materializa; gustul neplăcut al unor decizii luate de politicieni fie în ciuda economiei, fie în ciuda partenerilor de coaliţie rămâne însă şi marchează tot mai tare aceste prime luni de guvernare USL.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ce-inseamna-decizie-politica-in-romania-10743634
10743634
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.