Ce-i interesează cel mai mult pe români despre acordarea primului ajutor?

Autor: Ioana Mihai Postat la 29 februarie 2012 23 afişări

Afecţiunile de sezon şi soluţiile practice pentru diferite urgenţe medicale sunt tematicile cele mai căutate în cadrul site-ului www.lectiadeprimajutor.ro Peste 5,45 milioane de români au beneficiat, până în prezent, de sfaturile şi soluţiile practice oferite în cadrul programului ”Lecţia de prim ajutor”, un proiect de prevenţie şi educaţie pentru salvarea de vieţi dezvoltat de ING Asigurări de Viaţă în parteneriat cu SMURD.

Programul oferă publicului larg informaţii utile privind cele mai des întâlnite probleme şi urgenţe medicale, precum şi soluţiile care pot fi puse în practică în siguranţă de către persoane fără o pregătire medicală. Astfel, emisiunea "Lecţia de prim ajutor", difuzată pe Pro TV în perioada noiembrie 2011 - februarie 2012 a fost urmărită, de-a lungul celor 12 ediţii, de 5,44 milioane de români. Fiecare ediţie a emisiunii a prezentat publicului câte o situaţie de urgenţă diferită si soluţia practică a acesteia. Prezentatorii emisiunii au fost Dana Rogoz (Pro TV) şi Dragoş Bucurenci (fondator Asociaţia MaiMultVerde) împreună cu medicul SMURD Simona Bratu. Odată cu difuzarea ultimei ediţii a emisiunii TV (pe data de 11 februarie), prima etapă a programului s-a încheiat, cele 12 lecţii video rămânând la dispoziţia publicului la adresa http://www.lectiadeprimajutor.ro/lectiivideo.

În ceea ce priveşte site-ul www.lectiadeprimajutor.ro, acesta va continua să fie dezvoltat de cei doi parteneri ai programului, ING Asigurări de Viată şi SMURD, prin adăugarea constantă de noi informaţii, de rubrici speciale dedicate afecţiunilor şi soluţiilor de prim ajutor de sezon, precum şi prin includerea de noi aplicaţii pentru creşterea interactivităţii şi uşurinţei în utilizare (formulare de feed-back speciale, aplicaţii pentru smart phones şi tablete etc.). Site-ul www.lectiadeprimajutor.ro oferă informaţii despre modul în care se recunoaşte o urgenţă medicală, cum poate fi oferit primul ajutor în cazul unei hemoragii, arsuri, intoxicaţii, fracturi, cum se efectuează corect manevra Heimlich, dar şi informaţii despre prevenţie şi procedura de semnalare a unei situaţii de urgenţă la 112. Informaţiile sunt însoţite de ilustraţii grafice explicative şi de filme.

În primele patru luni de funcţionare, site-ul www.lectiadeprimajutor.ro a înregistrat peste 15.500 de vizite (dintre care aproape 10.100 de vizitatori unici), fiind vizionate peste 68.000 de pagini, cu un timp mediu petrecut pe site de 4,5 minute. Circa 40% dintre persoanele care au accesat www.lectiadeprimajutor.ro în intervalul noiembrie-februarie au fost interesate de soluţii practice pentru diferite tipuri de urgenţe medicale (circa 40% dintre căutări vizând tematici precum "prim ajutor", "ajutor" şi "lecţia de prim ajutor"), 9% de soluţii în cazul fracturilor, 4,6% de afecţiuni ale coloanei vertebrale, 1,13% de hemoragii şi 1% de manevra Heimlich.

În ceea ce priveşte întrebările adresate medicilor SMURD prin intermediul site-ului, 20% dintre mesaje au solicitat informaţii privind realizarea corectă a manevrei Heimlich (la adulţi şi copii), 15% despre cum trebuie să procedeze în caz de leşin şi pierdere a cunoştinţei, 10% despre fracturi, 10% despre cum ar trebui să procedeze în caz de accident rutier, 10% cereau sfaturi în caz de înec şi 10% despre alte situaţii (precum crize de astm, şoc anafilactic, degerături). De asemenea, 15% dintre persoanele care au scris medicilor SMURD au fost interesate despre modul în care pot face voluntariat în cadrul SMURD, iar alţi 10% de includerea lecţiilor de prim ajutor în cadrul şcolilor.

Pornind de la premisa că este foarte important ca populaţia să deţină, încă de la cele mai mici vârste posibile, noţiuni de prim-ajutor, cei doi parteneri ai programului au în plan, pentru viitorul apropiat, şi implementarea unui program de educaţie în şcolile din România. Prin intermediul site-ului www.lectiadeprimajutor.ro orice persoană poate adresa întrebări online medicilor SMURD şi primi răspunsuri în 24 de ore. Nu în ultimul rând, programul şi informaţiile despre acesta sunt disponibile şi pe Facebook, la adresa www.facebook.com/lectiadeprimajutor, şi pe Twitter, la http://twitter.com/#!/primajutor.

În cadrul aceluiaşi program, ING Asigurări de Viaţă oferă propriilor angajaţi posibilitatea de a participa la lecţii de prim ajutor susţinute de medici ai SMURD. Până în prezent circa 20% din cei 400 de angajaţi ai companiei au participat la lecţiile de prim ajutor, învăţând cum trebuie să procedeze corect atunci când se confruntă cu o situaţie de urgenţă medicală.

Dr. Raed Arafat, preşedintele fundaţiei pentru SMURD spune că "Cunoaşterea celor mai simple reguli de acordare a primului ajutor de către fiecare dintre noi poate salva, nu de puţine ori, vieţi. Aplicarea corectă a acestora poate duce la câştigarea unui timp extrem de preţios pentru pacient, până la sosirea echipajului specializat în acordarea primului-ajutor. Important este, însă, ca aceste regului să fie aplicate cu stricteţe, astfel încât acţiunile noastre să ajute pacientul, nu să-i agraveze situaţia. O singură acţiune sau mişcare greşită aplicată unei persone aflată într-o situaţie critică îi poate cauza uneori acesteia traume majore. Acesta este motivul pentru care SMURD sprijină acest proiect. "Lecţia de prim-ajutor" conţine un set de reguli simple, elementare, care ne pot transforma pe fiecare dintre noi într-un potenţial salvator".

Cornelia Aurelia Coman, director general ING Asigurări de Viaţă declară că "Numărul foarte mare de oameni interesaţi de <<Lecţia de prim ajutor>> ne confirmă o dată în plus nevoia unor astfel de iniţiative de educare pentru salvarea de vieţi în rândul publicului larg. Prin participarea ING Asigurări de Viaţă în acest program, alături de parteneri valoroşi precum SMURD şi ProTV, ne-am dorit să le oferim oamenilor informaţiile de care au nevoie în situatii de urgenţă medicală, dar mai ales să tragem un semnal de alarmă privind nevoia ca fiecare dintre noi să deţinem un bagaj minim de cunoştinţe pentru a salva, la nevoie, o viaţă".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ING Asigurări de Viaţă,
SMURD,
/actualitate/ce-i-intereseaza-cel-mai-mult-pe-romani-despre-acordarea-primului-ajutor-9356275
9356275
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.