Ce e de făcut pentru relansarea creditării

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 12 mai 2013 47 afişări

Guvernatorul Mugur Isărescu a anunţat, în premieră, că BNR are intenţia să înceapă un ciclu de reducere a dobânzii de politică monetară, ţinând cont că inflaţia a scăzut mai repede decât estimările, iar stagnarea creditării nu ajută economia.

Ce e de făcut pentru relansarea creditării

BNR a decis deja să îngusteze coridorul dobândilor la facilităţile de credit şi depozit, micşorând dobânda la creditul lombard la 8,25% şi majorând-o la 2,25% pentru facilitatea de depozit, ca semnal adresat băncilor că e momentul să înceapă şi ele un ciclu de reducere a dobânzilor la credit, neînsoţit însă de inevitabilele (până acum) tăieri de dobânzi la depozite. "Să nu se repeadă să înceapă prin coborârea dobânzilor la depozite", a spus Mugur Isărescu.

BNR a redus prognoza de inflaţie pentru 2013, de la 3,5% la 3,2%, ceea ce ar indica o încadrare mai bună în intervalul de inflaţie ţintit (1,5-3,5%). Conform proiecţiei BNR, inflaţia va intra în intervalul ţintit în toamnă, în condiţiile în care anul acesta nu sunt informaţii că se vor face modificări în calendarul de ajustare a preţurilor administrate.

În condiţiile perspectivei ameliorate de inflaţie, analiştii BCR estimează că a crescut probabilitatea ca BNR să înceapă un nou ciclu de relaxare a politicii monetare din septembrie, cu o reducere de 0,25% a ratei dobânzii, la 5%, urmată de o alta în noiembrie până la 4,75%, nivel la care va rămâne până la finele anului.

În aprilie, preţurile de consum au crescut cu 0,11%, însă efectul statistic de bază a determinat o rată anuală a inflaţiei de 5,29%, faţă de 5,25% în martie.

În cel mai nou Raport asupra inflaţiei, BNR ia în calcul, ca variabile externe care ar influenţa evoluţia inflaţiei în România, o scădere a preţului petrolului de la o medie de 104 dolari anul acesta la 97,7 dolari/baril în 2014, o creştere economică în UE de 0,04% anul acesta şi de 1,53% la anul, o dobândă Euribor de 0,22%, respectiv 0,33%, precum şi un curs de schimb dolar/euro de 1,30, respectiv 1,28.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ce-e-de-facut-pentru-relansarea-creditarii-10871642
10871642
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.