Ce ar însemna căderea Greciei pentru România: euro se duce peste 5 lei, iar dobânzile se dublează

Postat la 01 iunie 2012 8 afişări

Leul s-a depreciat cu aproape 30% de la începutul crizei, cel mai mare şoc fiind încasat odată cu căderea Lehman Brothers în toamna lui 2008, iar scenariul de atunci s-ar putea repeta în linii mari şi în cazul ieşirii Greciei din zona euro, de data aceasta cotaţiile urmând să treacă de 5 lei/euro.

"Este posibil să vedem o depreciere a leului de aproximativ 10-15% dacă în viitorul apropiat are loc o ieşire necontrolată a Greciei din zona euro, legăturile financiare deosebite pe care le avem cu această ţară urmând să producă un şoc nemaiîntâlnit", afirmă Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank.

Aceasta ar însemna un curs de 4,9-5,1 lei/euro faţă de un nivel de aproape 4,47 lei/euro în prezent, ceea ce ar avea un impact semnificativ asupra inflaţiei, dar şi asupra clienţilor cu credite în valută şi implicit a calităţii portofoliilor de credite ale băncilor.

Pe de altă parte, deprecierea leului ar şi ajuta economia. "Este de menţionat că deprecierea leului ar putea conduce la o repoziţionare comercială a României, exporturile devenind mai competitive şi importurile mai scumpe. Totodată, cererea internă ar avea de suferit şi economia ar putea deveni exportator net, ceea ce ar fi un factor de stabilizare a cursului de schimb", comentează Cătălina Molnar, economistul-şef al

RBS Bank. Ea apreciază că o creştere cu 10% a cursului de schimb în cazul ieşirii Greciei din zona euro este un scenariu plauzibil, dar crede că nici o depreciere cu 20% a leului nu este imposibilă, chiar dacă ar fi "mai greu de materializat".

Pe de altă parte, există în piaţă opinii potrivit cărora şocul ieşirii din zona euro a Greciei va fi doar emoţional şi de scurtă durată, ceea ce va permite Băncii Naţionale să apere leul şi să împiedice o depreciere prea bruscă înainte ca tensiunile de pe piaţă să se calmeze."Cred că ne-am hazarda să înaintăm anu­mite cifre privind creşterea cursului de schimb. Cu certitudine vor exista presiuni de depreciere, dar cât va fi această de­pre­ciere depinde de BNR şi de nivelul de curs pe care aceasta îşi va propune să-l apere. Cred că va fi un impact emoţional, dar ulte­rior lucrurile se vor calma", crede Radu Cră­­ciun, directorul de investiţii al Eureko Pensii.

Economistul-şef al BRD, Florian Li­bo­cor, vede la rândul său o depreciere mai mică a leului, până la 4,7 lei/euro, şi spu­ne că şo­cul ieşirii Greciei din zona euro nu va fi unul direct asupra economiei ro­mâneşti şi va putea fi gestionat. Totodată, el consideră că deşi este un scenariu discutat la nivel ofi­cial, o ieşire a Greciei din zona euro nu este o opţiune dorită de liderii europeni. "Dacă luăm ca reper un nivel de 4,30 lei/euro şi asumăm un şoc de depreciere de circa 10%, atunci, matematic, cursul poate ajunge la un nivel uşor peste 4,7 lei/euro. Pâ­nă acolo însă mai există cel puţin un punct de rezistenţă. La nivel de sistem ban­car situaţia este solidă, bine capitalizată şi funcţională, iar băncile greceşti acoperă mai puţin de o cincime din sistem", spune Li­bocor.

Erste, care controlează cea mai mare bancă locală - BCR, menţine prognoza de curs la 4,4 lei/euro pentru decembrie 2012, însă precizează că acest nivel este condi­ţionat de rămânerea Greciei în zona euro. Austriecii nu riscă deocamdată să ima­gineze public scenarii legate de impactul pe Europa Centrală şi de Est a mult-discu­ta­tului "grexit".

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Grecia,
România,
euro,
dobânzi
/actualitate/ce-ar-insemna-caderea-greciei-pentru-romania-euro-se-duce-peste-5-lei-iar-dobanzile-se-dubleaza-9695435
9695435
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.