Ce a scris Warren Buffett în scrisoarea sa anuală către acţionari

Autor: Ana Raduta Postat la 27 februarie 2012 62 afişări

Magnatul a explicat, printre altele, de ce cash-ul reprezintă, de fapt, o strategie riscantă de păstrare a banilor şi de ce preferă investiţiile în obligaţiuni decât în aur.

Afirmaţiile sale i-au revoltat de analiştii şi economiştii care propovăduiesc eficienţa investiţiilor în aur şi a păstrării rezervelor financiare sub formă de cash, mulţi acuzându-l că vorbeşte "din cărţi" sau chiar că ar fi senil, după cum relatează Business Insider. Aceştia cred că, dacă la un moment dat, principiile despre care vorbeşte Buffett au funcţionat, acum ar fi depăşite şi nu s-ar mai adapta la realităţile economice mondiale.

Cu toatea acestea, intuiţia de investitor a lui Buffett s-a dovedit nu doar o dată a fi fost genială, asta, după ce, în primă fază, toată lumea l-a crescut un bătrân depăşit de timp, care ia decizii după ureche. Un exemplu în acest sens a fost nu mai departe de 2008, când Buffett a cumpărat acţiuni într-un moment în care toate pieţele de capital se prăbuşeau şi nimeni nu mai avea curajul de a investi pe Bursă. La acel moment, analiştii au râs de magnat şi au comentat cu răutate mişcarea sa. Nu a durat însă mult până când au ajuns să-şi înghită vorbele, în condiţiile în care pieţele au reînceput să crească, iar investiţiile lui Buffett să adune profituri.

În ceea ce priveşte raportarea la aur, omul de afaceri spune că toate rezervele de aur din lume sunt estimate la o valoare de 10 mii de miliarde de dolari. Cu aceşti bani s-ar putea cumpăra toată suprafaţa arabilă a Americii şi 16 companii de valoarea Exxon-Mobils. Şi încă ar mai rămâne o mie de miliarde de dolari, "bani de buzunar". Terenurile şi companiile ar produce cu siguranţă bani în următoarea sută de ani cât să acopere investiţia şi să aducă şi profituri considerabile, pe când cubul de aur (format din cumularea tuturor rezervelor de aur din lume) ar fi un activ "mort". Rămâne de văzut în ce măsură Buffett este un profet sau, pur şi simplu, un om de afaceri care până acum a avut foarte mult noroc.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Warren Buffett,
acţionari,
scrisoarea
/actualitate/ce-a-scris-warren-buffett-in-scrisoarea-sa-anuala-catre-actionari-9348840
9348840
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.