Cazul fraudei bancare de 85 mil. euro: supraevaluarea garanţiilor plasează sistemul bancar pe un butoi cu pulbere

Postat la 17 decembrie 2012 14 afişări

Investigaţiile procurorilor scot la lumină cauzele mai puţin vizibile, dar poate la fel de importante ca problemele financiare generate de criză, ale exploziei din ultimii trei ani a creditelor neperformante - reţelele de fraudare a băncilor formate din oameni de afaceri, bancheri, notari şi evaluatori care au reuşit să obţină ilegal credite de zeci de milioane de euro.

Fraudele bancare derulate prin intermediul unor reţele bine organizate au jucat un rol important în creşterea ratei creditelor neperfor­man­te spre 20% şi pierderile de 350 mi­lioane de euro înregistrate de sistemul bancar în criză, indică două anchete ale procurorilor DIICOT apărute la un interval de numai o lună una de cealaltă. Ultima investigaţie a scos la iveală pe lângă problema documentelor false şi pe cea a supraevaluării garanţiilor şi care s-ar putea dovedi un adevărat butoi cu pulbere pentru sistemul ban­car. Judecătorii au emis la sfâr­şitul săptămânii trecute manda­te de arestare preventivă a unui evalua­tor şi a mai multor notari. Un alt evaluator cercetat în acest caz are interdicţie de a părăsi ţara.

Mai multe pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
banci,
bancheri,
fraude,
credite neperformante
/actualitate/cazul-fraudei-bancare-de-85-mil-euro-supraevaluarea-garantiilor-plaseaza-sistemul-bancar-pe-un-butoi-cu-pulbere-10396533
10396533
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.