Câţi bani au făcut clinicile şi spitalele din România într-o singură luna din teste pentru COVID

Autor: Georgiana Mihalache Postat la 18 august 2020 359 afişări

Câţi bani au făcut clinicile şi spitalele din România într-o singură luna din teste pentru COVID

Românii au făcut 192.000 de teste la cerere pentru a afla dacă au sau nu COVID-19, un serviciu nou din piaţa medicală, atât unităţile private, cât şi cele de stat oferind posi­bili­tatea de testare pacienţilor care nu se încadrează în criteriile de testare gratuită.

♦ Începând cu 15 mai, de la ridicarea stării de urgenţă, clinicile private au fost primele care au deschis listele pentru teste de depistare a coronavirusului la cerere ♦ 12% din numărul total de teste făcute în România de la începutul pandemiei sunt la cerere.

Românii au făcut 192.000 de teste la cerere pentru a afla dacă au sau nu COVID-19, un serviciu nou din piaţa medicală, atât unităţile private, cât şi cele de stat oferind posi­bili­tatea de testare pacienţilor care nu se încadrează în criteriile de testare gratuită.

Ziarul Financiar a adunat numărul de teste din informările autorităţilor cu privire la numărul de teste la cerere din 23 iulie, prima zi de la începutul pandemiei când reprezentanţii Grupului de Comunicare Strategică au oferit această cifră.

Astfel, numărul maxim de teste la cerere pe zi a fost de 9.700, însă sunt zile unde numărul nu depăşeşte 2.000 de teste, în condiţiile în care labo­ratoarele private nu lucrează probe în weekend.

Testele la cerere au început să se con­tureze ca o industrie pen­tru operatorii priv­aţi mai ales după 15 mai, când restricţiile impuse în starea de urgenţă au fost ridicate.

După ce ţări pre­cum Grecia sau Austria au anunţat că românii nu mai pot intra fără test negativ la infecţia cu noul virus, cererea de teste a explodat, mai ales în sezonul de vară, cele două state fiind o destinaţie turistică frec­ventată de ro­mâni.

Preţul mediu pentru un test PCR care depistează in­fec­ţia cu noul virus este de 300 de lei, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la clinicile şi spitalele private. La privat un test costă între 300 şi 450 de lei, iar la stat sunt mai ieftine, între 200 şi 300 de lei.

Astfel, la un preţ mediu de 300 de lei, pacienţii români au scos din buzunar din 23 iulie până în prezent 57,7 mil. lei, adică aproximativ 12 mil. euro.

Preţurile diferite sunt atât în funcţie de zonă, cât şi de rapiditatea cu care vine rezultatul sau dacă acesta este tradus sau nu în engleză, pentru persoanele care călătoresc în alte ţări fiind nevoie de traducere.

Pacienţii care vor să se testeze la cerere trebuie să plătească pentru a afla dacă au sau nu virusul pentru că nu se încadrează în condiţiile de testare gratuită. Pentru persoanele care se încadrează în condiţiile impuse de Institutul de Sănătate Publică, adică au simptome sau au avut contact cu un caz pozitiv, testul este gratuit.

Decontarea testului pentru pacienţii cu simptome se face printr-un program al Ministerului Sănătăţii, în care sunt incluşi atât operatorii privaţi, cât şi spitalele de stat. Decontarea unui teste este 200 de lei.

Ministerul Sănătăţii a alocat o finanţare de 124 mil. lei pentru testare PCR, potrivit unui raport al Curţii de Conturi privind gestionarea fondurilor în timpul pandemiei.

În contextul în care tot mai mulţi operatori privaţi au început să ofere acest serviciu de testare la cerere, Consiliul Concurenţei analizează companiile din piaţa privată de sănătate care fac teste pentru depistarea COVID-19 la cerere pentru pacienţi.

Consiliul Concurenţei se află momentan în etapa de analiză preliminară, iar conform procedurilor, dacă vor exista indicii care să arate o posibilă încălcare a legii concurenţei, va urma o investigaţie din partea autorităţii competente. Vizaţi de analiza Consiliului Concurenţei sunt jucătorii privaţi care fac astfel de teste la cerere, cea mai importantă piaţă fiind cea din Bucureşti, unde sunt de altfel şi cele mai multe clinici şi laboratoare medicale acreditate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
teste,
pacienti,
pandemie,
spitale

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.