Cătălin Drulă: Ministerele nu ar trebui renegociate în cazul în care USR PLUS se întoarce în coaliţie

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 16 septembrie 2021 31 afişări

Cătălin Drulă: Ministerele nu ar trebui renegociate în cazul în care USR PLUS se întoarce în coaliţie

Ministerele nu ar trebui renegociate, în cazul în care USR PLUS s-ar întoarce în coaliţia cu PNL şi UDMR, declară fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă: „Acest premier şi Guvernul în formula actuală are termen de expirare, practic, constituţional”.

„Aşteptăm ca inevitabilul să se întâmple, adică premierul Cîţu să plece acasă. Acest premier şi Guvernul în formula actuală are termen de expirare, practic, constituţional, chiar dacă printr-o largă înţelegere PNL-PSD, Cîţu-Ciolacu, procedurile constituţionale ale moţiunii de cenzură au fost oprite temporar, abuziv, pentru ca Congresul PNL să aibă loc, un lucru fără precedent, de altfel, dar chiar şi aşa, prin schimbarea compoziţiei politice a Guvernului, ştim că Guvernul acesta trebuie să vină la votul Parlamentului. Or fără USR PLUS, nu are majoritate, prin urmare, va pica acest Guvern, cu excepţia cazului în care se formează şi se formalizează o nouă majoritate parlamentară PNL-PSD”, spune la RFI Cătăli Drulă.

Fostul ministru al Transporturilor spune că dacă s-ar reface coaliţia, nu s-ar impune o renegociere a ministerelor.

„Sunt declaraţii făcute într-un context electoral intern. Aş vrea să spulber un pic un mit, cel al unei negocieri care ar fi fost extraordinar de favorabile pentru USR la formarea Guvernului, în decembrie. Păi, în momentul în care eşti în coaliţie, portofoliile unui Guvern trebuie asumate de partenerii din coaliţie. PNL are portofolii extrem de importante, Ministerul Finanţelor, Ministerul de Interne, Ministerul Apărării, Ministerul de Externe, Ministerul Muncii. Sunt ministere de forţă. Nu pot să aibă toate portofoliile din Guvern (...). Problema este premierul. Cred că putem continua în aceeaşi formulă (de împărţire a ministerelor-n.r.), cu o anumită renegociere, într-adevăr, a reformelor pe care să le facem şi cu nişte asumări foarte clare, pentru că multe lucruri, inclusiv din programul de guvernare, au trenat”, explică Drulă.

Despre moţiunea de cenzură USR PLUS-AUR, Cătălin Drulă spune că „nu poţi face majorităţi doar cu oameni simpatici”

Întrebat dacă USR PLUS s-a compromis când a depus moţiunea de cenzură împreună cu AUR, vicepreşedintele formaţiunii a replicat: „Nu, absolut deloc. În parlamentarism se întâmplă să votezi şi moţiuni sau legi sau hotărâri, nu poţi controla cine mai votează acea lege, nu poţi forma cvorumuri sau majorităţi numai cu oameni simpatici. Avem 460 de parlamentari şi la diverse momente votează acelaşi lucru pe care-l votezi şi tu şi alţii”.

Reporter: Vorbim totuşi de o formaţiune extremistă, neofascistă, homofobă, antieuropeană, care era până acum izolată în Parlament şi care acum îşi freacă mâinile de bucurie că USR PLUS a făcut-o frecventabilă. Cum le veţi explica asta alegătorilor dvs., care apropo, se află în categoriile sociale la adresa cărora AUR are un discurs plin de ură?

Cătălin Drulă: „Eu contrazic afirmaţia dvs. că am făcut-o în vreun fel frecventabilă. Cred că profilul dumnealor a fost ridicat exact de PNL prin atacurile acestea la adresa USR, altfel ar fi rămas o procedură parlamentară. Haideţi să vă dau alt exemplu: votul în două tururi, pe care noi îl dorim. Printre formaţiunile care declară deschis că-l doresc sunt şi cei de la AUR. Asta înseamnă că dacă în momentul în care vine proiectul de lege la vot şi votează şi AUR, există o alianţă? Nu”.

Reporter: Dar aici e un demers comun.

Cătălin Drulă: „Nu este un demers comun. Listele de semnături pentru proiecte de lege, pentru moţiuni, eu am fost lider de grup în Parlament, se alătură unui demers şi semnează sau votează cine vrea. Nu există un protocol, o asociere, o alianţă, o acţiune comună”.​

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
drulă,
cîţu,
aur

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.