Câtă bere trebuie să bei ca să ai o memorie de invidiat

Autor: Ioana Matei Postat la 31 iulie 2013 1442 afişări

Dacă studiille de specialitate spuneau până acum că băuturile alcoolice blochează memorarea informaţiilor prezentate imediat înaintea consumului acestora sau imediat după, cercetătorii români au demonstrat contrariul. Se pare că berea ar avea un efect pozitiv asupra memoriei şi nivelului de atenţie.

Câtă bere trebuie să bei ca să ai o memorie de invidiat

Potrivit studiului, consumul unei cantităţi moderate de bere - de circa 660 ml/zi în cazul bărbaţilor şi de 330 ml/zi pentru femei - cu concentraţie de alcool de 5%, ar putea favoriza procesele de memorare prin încorporarea datelor recente în memoria pe termen lung. Totodată, cercetarea evidenţiază faptul că un consum moderat de bere în randul persoanelor active ar putea creşte impactul amintirilor autobiografice plăcute asupra creierului. Consumul moderat de bere ar putea amplifica şi nivelul atenţiei, prin folosirea dinamică a tuturor resurselor de atenţie ale sistemului nervos central. Astfel, participanţii la studiu care au consumat o cantitate moderată de bere au prezentat o alocare de două ori mai puternică a resurselor ce ţin de atenţie, faţă de grupul de control.

Eşantionul folosit în cadrul studiului a fost format din 29 bărbaţi, consumatori de bere, cu vârste cuprinse între 18 şi 64 de ani, cu un consum săptămânal moderat cuprins între 4 şi 14 pahare de bere, în limitele consumului moderat de alcool pentru bărbaţi, indicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Testele au fost realizate cu ajutorul neuroimagisticii de ultimă generaţie care implică analiza semnalelor obţinute prin scanarea creierului uman, utilizând fluxul de sânge (analizat cu un RMN funcţional), profilarea comportamentală (realizată cu ajutorul unui test de neuroassessment) şi activitatea electrică de la nivelul scalpului (cu ajutorul unui neuroheadset EEG).

Proiectul de cercetare, primul de acest tip, a fost rezultatul unei burse de 18.000 de euro acordate de Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie în urma unei colaborări cu producătorii români de bere.

Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie este o entitate cu caracter ştiinţific fondată în luna decembrie 2011  prin demersul celor trei membri fondatori: dr. Corina – Aurelia Zugravu, lector universitar în cadrul UMF “Dr. Carol Davila”,  dr. Alin Popescu, medic primar în medicină sportivă şi consultant în probleme de nutriţieşi dr. Mihaela Begea, doctor în ştiinţe inginereşti. 

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cata-bere-trebuie-sa-bei-ca-sa-ai-o-memorie-de-invidiat-11185674
11185674
comments powered by Disqus

ALEPH STORY: Ponderea contractelor de muncă plătite cu salariul minim a crescut de la 7,5% în 2011 la 31,5% în 2019. O discuţie cu Adelina Mihai, jurnalist şi Dan Pavel, editor-prezentator ŞTIU

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.