Cat face RomTelecom?

Postat la 10 ianuarie 2006 12 afişări

Primul pachet de actiuni RomTelecom va fi listat pana la sfarsitul primului semestru - dupa toate probabilitatile, atat pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), cat si pe pietele internationale, Ministerul Comunicatiilor selectand deja joia trecuta unul dintre cei noua consultanti inscrisi in cursa, Credit Suisse First Boston (CSFB).

Primul pachet de actiuni RomTelecom va fi listat pana la sfarsitul primului semestru - dupa toate probabilitatile, atat pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), cat si pe pietele internationale, Ministerul Comunicatiilor selectand deja joia trecuta unul dintre cei noua consultanti inscrisi in cursa, Credit Suisse First Boston (CSFB).

Listarea RomTelecom va fi cea mai mare tranzactie de pe Bursa de Valori Bucuresti de  anul acesta, comisionul Credit Suisse First Boston urmand sa fie, potrivit unor surse citate de Ziarul Financiar, de 1,4% din valoarea totala a tranzactiei. Ministrul comunicatiilor, Zsolt Nagy, anuntase inca din septembrie ca statul va vinde treptat intregul pachet pe care il mai detine, de 44,99% - din care insa 20% va fi insa alocat Fondului Proprietatea, constituit pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate in timpul comunismului.

Ce nu spune insa ministrul e care va fi marimea primului pachet de actiuni care va fi listat - decizia va fi luata impreuna cu consultantul pentru listarea "pe piata locala si/sau internationala de capital", explica Nagy. Surse citate de Reuters afirma ca statul roman ar avea in vedere vanzarea la bursa londoneza in prima jumatate a anului prin emiterea de Global Depository Receipts (GDR - certificate care atesta detinerea de actiuni). Si aceleasi surse estimau saptamana trecuta ca RomTelecom - al carui actionar majoritar, cu 54,01%, este operatorul elen de telecomunicatii OTE - ar urma sa fie evaluata la maximum doua miliarde de dolari in momentul listarii.

O valoare ceva mai mare avanseaza un analist independent al pietei telecom din Romania, Nicolae Oaca. El spune ca, dupa calculele lui, RomTelecom "are o valoare de piata de 2,2 - 2,5 mld. euro", dar ca aceasta se va diminua cu circa 5-10% in momentul listarii din cauza reducerii tarifelor de interconectare, adica a preturilor platite de un furnizor de telefonie unui alt operator in cazul in care clientii lui fac apeluri catre acel operator. Reducerea tarifelor, care ar trebui sa fie in medie de 16%, a fost impusa RomTelecom de catre autoritatea de reglementare si ar urma sa aiba loc in doua etape: una de la inceputul acestei luni si una de la 1 ianuarie anul viitor.

RomTelecom a contestat  in instanta decizia autoritatii de reglementare ANRC, dar Curtea de Apel Bucuresti a respins cererea companiei, litigiul continuand insa la instanta de fond. Tot Oaca apreciaza ca valoarea de piata a RomTelecom va fi influentata si de felul in care va fi evaluat fostul Cosmorom, actual CosmOTE, pe piata de telefonie mobila, RomTelecom detinand aici 30% din actiuni.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/cat-face-romtelecom-2509867
2509867
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.