Cat e de la Kiev pana la Bagdad?

Postat la 12 aprilie 2006 9 afişări

Aproape in ceasul al 11-lea, cand unii analisti incepeau deja sa se astepte la un deznodamant violent al crizei politice din Ucraina, lucrurile s-au rezolvat pe cale pasnica: Curtea Suprema de Justitie de la Kiev a invalidat turul de scrutin din 21 noiembrie, pe motiv de fraude

Aproape in ceasul al 11-lea, cand unii analisti incepeau deja sa se astepte la un deznodamant violent al crizei politice din Ucraina, lucrurile s-au rezolvat pe cale pasnica: Curtea Suprema de Justitie de la Kiev a invalidat turul de scrutin din 21 noiembrie, pe motiv de fraude, iar Comisia Electorala Centrala a stabilit deja data repetarii alegerilor, la 26 decembrie.

Alegerile din 26 decembrie ii vor opune tot pe rivalii de la precedentul scrutin - Ianukovici, din partea puterii, si Iuscenko, din partea opozitiei. Presa internationala a prezentat din abundenta bucuria manifestantilor pro-Iuscenko, insa unii comentatori au avertizat ca nu e de ajuns organizarea unor noi alegeri pentru ca omul opozitiei sa si castige, avand in vedere forta electorala reprezentanta inca de zonele de est ale tarii, care au amenintat saptamanile trecute cu secesiunea in cazul repetarii alegerilor.

Presedintele in exercitiu, Leonid Kucima, s-a opus initial reluarii alegerilor, insa a parut a mai prinde inima dupa o noua intalnire (foto) cu omologul si sustinatorul sau de la Moscova, Vladimir Putin. Situatia delicata din Ucraina, unde o interventie a Rusiei ameninta sa reduca din toleranta occidentalilor fata de politica tot mai autoritara a liderului de la Kremlin la el acasa, explica o serie de luari de pozitie cam ciudate ale lui Putin, de la sfarsitul saptamanii trecute. 

In speta, presedintele rus a declarat ca Irakul s-a transformat intr-un nucleu al amenintarii teroriste si ca e nevoie de cooperare internationala (inclusiv intre SUA si Rusia) pentru lupta cu terorismul islamist, ridicandu-l in slavi in acest sens pe presedintele Bush pentru "politica sa constructiva". Pe de alta parte, Putin a criticat faptul ca Occidentul ii sprijina pe ceceni, refuzand sa-i considere pe acestia ca fiind din aceeasi categorie cu militantii extremisti din Irak. Mesajul implicit al lui Putin ar fi, deci, ca SUA si Europa n-ar trebui sa insiste asa de tare ca Ucraina sa iasa din sfera de influenta a Rusiei, atata vreme cat inca au nevoie de Rusia ca sa se apere de niste teroristi pe care Moscova ii cunoaste mult mai bine decat Vestul.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/cat-e-de-la-kiev-pana-la-bagdad-2510955
2510955
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.