Cât durează testul de coronavirus făcut la aterizarea în Grecia şi ce nu trebuie să vă lipsescă în avion - FOTO

Autor: Andra Stroe Postat la 11 iulie 2020 1639 afişări

Am urcat în avion, cu destinaţia Creta, într-o deplasare de presă în care vom testa situaţia în care se află turismul din Grecia la ora actuală, cu masca pe faţă şi ceva emoţii, fiind prima cursă în care mă îmbarcam în pandemie. La intrare ne-au întâmpinat două însoţitoare de zbor pe care, în alt loc, le-aş fi confundat cu doi patiseri sau cofetari: „blindate” din cap până-n picioare cu combinezoane albastre, bonete şi măşti.

Faţă de forfota obişnuită, printre călători a fost linişte. Toţi aveau la rândul lor măşti, lucru de altfel obligatoriu. În prezent, deşi este o companie de linie, pe cursele Tarom veţi primi doar o sticlă de apă sigilată, însoţită de un şerveţel dezinfectant. S-au înlocuit aşadar băuturile servite în pahare sau căni, dintr-o singură sticlă. Două lucruri care nu ar trebui să vă lipsească din bagajul de cabină în timpul zborului sunt dezinfectantul şi o eşarfă cât mai groasă pentru acoperirea capului, deoarece în prezent aerul condiţionat stă pornit pe toată durata zborului, la viteză maximă. La aterizare însă liniştea de până atunci a fost înlocuită de obişnuitele ropote de aplauze.

Zborul care ne-a adus în Creta, pe aeroportul din Chania, fosta capitală a insulei, a fost unul dintre primele 5 zboruri charter ale unei agenţii româneşti de turism, Grecia fiind în prezent singura destinaţie pe care compania operează, ca urmare a restricţiilor aplicate în dreptul altor ţări, fie din partea statului român, de pildă obligativitatea ca turiştii întorşi din Turcia să rămână 14 zile în carantină, fie din partea altor state incluse în oferta touroperatorului, dar şi din pricina scăderii majore a numărului de turişti, pe fondul răspândirii pandemiei de coronavirus. Astfel, dacă într-o perioadă obişnuită compania opera săptămânal, doar în Grecia, în jur de 12-13 zboruri, cu un total de circa 2.300 de turişti, acum are doar 5 curse, cu un număr de aproximativ 600-650 de turişti, potrivit reprezentanţilor businessului.

Ajunşi la destinaţie, după un zbor de circa o oră şi jumătate, am intrat în aeroport, unde am fost opriţi pentru a ni se verifica codul QR primit pe e-mail cu o seară înainte, în urma unei declaraţii obligatorii care se completează cu minimum 24 de ore înainte de decolare, şi în care vi se cere să precizaţi data plecării/întoarcerii, destinaţia, adresa la care veţi fi cazaţi şi alte date personale. De acolo am trecut printr-un punct de triaj, unde s-au efectuat pentru toţi pasagerii, cu două excepţii, teste de coronavirus. Procedura este simplă şi rapidă: ţi se cere numele, care este notat pe o etichetă lipită ulterior pe o eprubetă înmânată unui alt angajat, şi eşti direcţionat spre un separeu unde este recoltată proba cu un băţ asemănător scobitorilor de urechi. Durează câteva secunde şi e aproape insesizabil. La final e posibil să ţi se spună să rămâi în ziua respectivă la hotel şi că în maximum 24 de ore poţi fi contactat, asta doar în cazul în care testul a ieşit pozitiv. În caz contrar îţi poţi continua liniştit sejurul. 

Trebuie să aveţi în vederă că, începând cu 14 iulie, turiştii care vor ajunge în Grecia, exceptând calea aeriană, vor fi obligaţi să prezinte dovada efecturării testului COVID cu maximum 72 de ore înainte.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
destinatie,
turisti,
zbor

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.