Cât de mult s-a apropiat Ucraina de UE după revoluţia de pe Maidan? Pentru Polonia a ajuns o piaţă foarte importantă

Autor: Catalina Apostoiu Postat la 03 martie 2022 46 afişări

Într-o scrisoare deschisă adresată UE, liderii Bulgariei, Cehiei, Poloniei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Slovaciei şi Sloveniei au soli­citat des­chi­derea unei căi imediate de inte­grare a Ucrainei în bloc.

Cât de mult s-a apropiat Ucraina de UE după revoluţia de pe Maidan? Pentru Polonia a ajuns o piaţă foarte importantă

Într-o scrisoare deschisă adresată UE, liderii Bulgariei, Cehiei, Poloniei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Slovaciei şi Sloveniei au soli­citat des­chi­derea unei căi imediate de inte­grare a Ucrainei în bloc. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a mers de asemenea în Bruxelles pentru a face lobby pe lângă comisarul european Ursula von der Leyen în acest sens, scrie Bloomberg.

Împreună cu alte state foste sovietice, Ucraina este parte a  Parteneriatului Estic al UE şi are acorduri de asociere cu acesta, acoperind legăturile comerciale şi probemele de integrare.

Par­te­neriatul Estic a fost lansat în Praga, Cehia în 2009. Respingerea acordul de asociere cu UE de către fostul preşedinte Viktor Ianukovici este scânteia care a aprins revoluţia din 2014 din Ucraina, aceasta fiind semnul clar dat de ucraineni că vor să iasă de pe orbita Rusiei.

Apopierea de UE, deşi perturbată de incursiunile militare ale Rusiei în Ucraina, se vede cu ochiul liber. În perioada 2011-2021, importurile UE din Ucraina au crescut de la 14,9 miliarde de euro la 24,1 mi­liarde de euro. Exporturile blo­cului au avan­sat de la 20,8 miliarde de euro la 28,3 miliarde de euro.

Criza Covid a făcut ca atât exporturile, cât şi importurile dintre UE şi Ucraina să scadă în 2020. Importurile au atins un minim de 1,2 miliarde de euro în iunie 2020, însă au revenit la 2,3 miliarde de euro până în decembrie 2021. Exporturile au atins un minim de 1,5 miliarde de euro în aprilie 2020, revenindu-şi la 2,6 miliarde de euro până în decembrie 2021.

În perioada ianuarie 2020-decembrie 2021, importurile UE din Ucraina au crescut cu 54,8%, în timp ce importurile din alte ţări non-UE au avansat cu 25,3%. Exporturile blocului către Ucraina au crescut cu 16,5%, în timp ce exporturile către alte ţări non-UE au fost cu 4,8% mai mari.

Anul trecut, dintre ţările UE, Polonia a fost cel mai mare exportator al Poloniei, dar şi cel mai mare importator.

Potrivit Politico, Ucraina este al patrulea mare furnizor extern de alimente al UE, acoperind aproximativ un sfert din importurile blocului de cereale şi uleiuri vegetale, inclusiv aproape jumătate din cele de porumb.

La primă vedere, securitatea alimentară a Europei nu este ameninţată. UE este exportator net de alimente, iar Ucraina, deşi un partener comercial important, reprezintă doar 4,9% din importurile totale agrifood ale UE. Şi totuşi, dependenţa Europei de Ucraina este mult mai mare pe anumite produse.

Astfel, 88% din uleiul de floarea soarelui, 41% din rapiţă şi 26% din mierea Europei provin din Ucraina.

În 2020, Ucraina înregistra ISD-uri acumulate de aproape 50 miliarde de dolari, potrivit investormonitor.ai.

În ultimele trei decenii, sute de companii străine şi-au deschis unităţi în Ucraina, cei mai mari investitori fiind companiile auto germane. Cei mai mari investitori din Ucraina sunt SUA, Germania, Rusia şi UK, potrivit fdiintelligence.com.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
polonia,
ucraina,
uniunea europeana,
important

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.