Cât costă biletul ca să rămâi în clubul brokerilor pe bursă

Autor: Roxana Pricop Postat la 07 februarie 2013 51 afişări

Conducerea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) vrea să introducă un comision fix de 3.500 lei pe lună pentru firmele de brokeraj şi să reducă valoarea tarifelor variabile din valoarea tranzacţiilor pentru a creşte lichiditatea şi a opri exodul marilor firmei de brokeraj.

Conducerea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) vrea să introducă un comision fix de 3.500 lei pe lună pentru firmele de brokeraj şi să reducă valoarea tarifelor variabile din valoarea tranzacţiilor pentru a creşte lichiditatea şi a opri exodul marilor firmei de brokeraj. La bursa din Bucureşti activează un număr 50 de brokeri, însă primii zece cei mai mari fac 74% din rulajul cu acţiuni. În prezent, brokerii plătesc bursei un comision total de 0,162% din valoarea tranzacţiilor cu acţiuni. Propunerea, ce urmează să fie supusă votului acţionarilor pe 13 martie, a stârnit ample dispute şi a împărţit brokerii în două tabere: cei care susţin noile tarife pentru că astfel bursa nu mai subvenţionează activitatea brokerilor mici şi încurajează marile case de brokeraj, care fac aproape 80% din rulajul bursei, şi cei care se tem că noile tarife vor duce la dispariţia micilor brokeri, grav loviţi de criză şi care nu îşi permit să plătească un comision fix lunar. O firmă de brokeraj cu tranzacţii lunare de un milion de lei încasează venituri din comisioane de circa 5.000 lei (comision de 0,5%), iar după ce ar plăti comisionul fix lunar către BVB i-ar mai rămâne 1.500 lei pentru plata salariilor şi utilităţilor. Pentru a-şi permite plata comisionului, o casă de brokeraj trebuie să realizeze tranzacţii de cel puţin 3 mil.lei. În prezent, 12 din cele 50 de firme au rulaje lunare de sub 3 mil.lei.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
brokeri,
bursă,
BVB
/actualitate/cat-costa-biletul-ca-sa-ramai-in-clubul-brokerilor-pe-bursa-10549365
10549365
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.