Cât ar putea câştiga România din noul sistem de impozitare a multinaţionalelor

Autor: Adelina Mihai Postat la 19 iulie 2021 68 afişări

România ar putea să beneficieze de o parte din profitul giganţilor din tehnologie, obţinut prin vânzările pe care le fac în România, în urma implementării pachetului fiscal global anti-BEPS, relatează Ziarul Financiar.

Cât ar putea câştiga România din noul sistem de impozitare a multinaţionalelor

BEPS este acronimul de la Base Erosion and Profit Shifting, adică fe­no­menul de „erodare a bazei impo­za­bile şi transferul profiturilor“. Noua legisla­ţie fis­cală ar trebui să devină operaţională din 2023.

„Fiind o ţară consumatoare de bunuri şi pro­duse online, pentru anumite produse fiind chiar o piaţă de desfacere importantă, ne aşteptăm că România să beneficieze de aceste pre­vederi, în sensul că ar putea primi prin alo­ca­re o parte din profitul rezidual“, a ex­plicat Teodora Alecu, director con­sul­tanţă fiscală al firmei de audit şi consultanţă KPMG.

Pe 1 iulie 2021, 130 de state s-au pus de acord pentru reformarea sistemului fiscal inter­naţional, discuţiile fiind iniţiate de sta­tele din G7 (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi SUA), sub egida Organizaţiei pentru Cooperare şi Dez­voltare Economică (OECD).

Despre acest pachet de măsuri anti-BEPS se discută încă din 2016, însă abia în luna octombrie a acestui an se va definitiva o me­todologie de aplicare a acestora şi noua le­gis­laţie va intra în vigoare din 2023. Iniţia­tiva a venit în contextul în care marile com­panii ale lumii, în special cele din domeniul teh­nologiei, cum sunt Google, Apple, Face­book sau Amazon îşi vând produsele în foar­te multe state, însă nu plătesc taxe acolo unde generează profiturile.

„Tradiţional, profiturile se înregistrează şi se impozitează de peste 100 de ani acolo unde este înregistrată societatea. Anvergura vânzărilor online a făcut să se dezbată nevoia de a schimba modul de impozitare, dând greu­ta­te şi locului unde se află fizic consumatorul, adică piaţa care, prin achi­zi­ţie, generează de fapt veniturile. Unele ţări europene chiar erau în proces de modificare a fiscalităţii tran­zacţiilor digitale“, a mai spus Teodora Alecu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
românia,
impozitare,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.