Care este zona din Bucureşti unde dezvoltatorii din imobiliare planifică investiţii de peste 300 de milioane de euro

Autor: Andra Stroe Postat la 29 iulie 2020 395 afişări

Care este zona din Bucureşti unde dezvoltatorii din imobiliare planifică investiţii de peste 300 de milioane de euro

Calea Victoriei din Bucureşti, arteră cu o lungime de 2,8 kilometri situată între Piaţa Victoriei şi Piaţa Naţiunile Unite, va continua să se dezvolte ca pol de birouri şi hotelier în următorii ani, planurile dezvoltatorilor vizând realizarea a şapte clădiri noi de birouri şi şase hoteluri în urma unor investiţii care pot depăşi pragul de 300 de milioane de euro, potrivit unei analize a companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Noile clădiri de birouri vor avea o suprafaţă închiriabilă de peste 100.000 de metri pătraţi, iar hotelurile ar urma să suplimenteze oferta cu peste 700 de camere cotate la patru şi cinci stele. În prezent, în zona Calea Victoriei sunt localizate 12 clădiri de birouri cu o suprafaţă închiriabilă de circa 55.000 de metri pătraţi, reprezentând mai puţin de 2% din stocul modern al Capitalei. În ceea ce priveşte oferta hotelieră, zona este cea mai dezvoltată din Bucureşti, beneficiind în prezent de peste 2.000 de camere în hoteluri cotate la patru şi cinci stele, reprezentând circa 30% din capacitatea de cazare a Capitalei pe acest segment.

Cele mai avansate proiecte sunt hotelul Autograph by Marriott Old Town, care va dispune de 214 camere, respectiv proiectele de birouri Millo Offices, Tandem Offices şi Dacia One, având o suprafaţă închiriabilă de circa 40.000 de metri pătraţi.

În ceea ce priveşte valoarea investiţiilor, ţinând cont de costurile cu terenurile din zonă, printre cele mai scumpe din Bucureşti, acestea pot fi estimate la peste 2.000 de euro / mp închiriabil de birouri, respectiv între 100.000 şi 150.000 de euro per cameră de hotel cotat la patru sau cinci stele. Astfel, valoarea investiţiilor pentru realizarea clădirilor de birouri propuse poate fi estimată la peste 200 de milioane de euro, în timp ce hotelurile ar putea atrage un buget cuprins între 75 şi 110 mil. euro.

Cele mai recente investiţii finalizate în aceasta zonă sunt hotelul Moxy Old Town de pe strada Doamnei, care dispune de 119 camere, respectiv clădirile de birouri Victoriei 109 şi Mendeleev Office 5 cu o suprafaţă închiriabilă cumulată de peste 10.000 de metri pătraţi.

Calea Victoriei este considerată cea mai reprezentativă arteră comercială a Bucureştiului, atrăgând de-a lungul timpului o serie de branduri vestimentare premium şi de lux, precum COS, Hugo Boss sau Gucci, iar în ultimii ani tinde să redevină o zonă de promenadă, în special seara şi în weekend, când pot fi mai bine observate cele câteva zeci de palate şi clădiri reprezentative care adăpostesc muzee, spaţii culturale sau instituţii publice. În plus, Calea Victoriei este o destinaţie importantă şi prin prisma restaurantelor, barurilor şi cafenelelor situate în zona Amzei – Ateneu sau Lipscani – Smârdan (Centrul Vechi).  

„Calea Victoriei este o arteră în jurul căreia poate fi repornită construcţia Bucureştiului, în condiţiile în care zona cuprinde o serie dintre cele mai importante bijuterii arhitecturale româneşti, care trebuie conservate şi puse în valoare, dar şi o sumedenie de imobile lăsate în paragină care necesită investiţii substanţiale în consolidare sau redezvoltare. Ne bucură să vedem un număr tot mai ridicat de dezvoltatori dornici să concretizeze potenţialul zonei, investind atât în renovarea unor clădiri istorice, cât şi în imobile noi care se încadrează în specificul arhitectural. Având o masă critică de spaţii de birouri şi facilităţi de cazare moderne şi beneficiind de o varietate de atracţii gastronomice şi culturale, Calea Victoriei poate redeveni o destinaţie turistică şi de afaceri de top la nivel european”, spune Mihnea Şerbănescu, general manager, Cushman & Wakefield Echinox.

'

Măsuri pe care reprezentanţii companiei consideră că autorităţile ar trebui să le ia pentru a contribui la dezvoltarea zonei:

- construirea unei parcări subterane în Piaţa Revoluţiei

- amenajarea şi valorificarea spaţiilor verzi din jurul Sălii Palatului

- clarificarea procesului de autorizare, astfel încât acesta să ofere mai multă predictibilitate

- accelerarea procesului de renovare şi consolidare a clădirilor aflate în patrimoniul public

- crearea unor programe de finanţare şi aplicarea de măsuri coercitive pentru proprietarii de clădiri degradate

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bucuresti,
investitii,
birouri

ALEPH STORY: Cîţu se bate pe 29 miliarde de euro. PNRR 4.0 se negociază acum. O discuţie cu Dana Ciriperu, redactor-şef adjunct ZF şi Ioana Răduca, head of content Aleph News

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.