Care este una dintre cele mai sigure destinaţii de concediu din Europa în vremuri de pandemie. „Nu am înregistrat niciun caz"

Autor: Andra Stroe Postat la 17 iulie 2020 33255 afişări

Numărul mare de cazuri de coronavirus din majoritatea destinaţiilor turistice europene i-a determinat pe mulţi călători să abandoneze planurile de vacanţă sau să le amâne până la vremuri mai sigure. Grecia se numără în prezent printre puţinele state care au graniţa deschisă cu România, nenumărate obiective turistice şi plaje fascinante, dar şi puţine cazuri (35 îregistrate cu o zi în urmă). Iar una dintre cele mai celebre insule elene se mândreşte cu faptul că nu a înregistrat niciun caz de la debutul pandemiei: este vorba de insula vulcanică Santorini, care atrage anual circa 3 milioane de turişti. Cum au reuşit autorităţile să menţină la zero rata de infectare?

La faţa locului am văzut că cea mai mare contribuţie o are respectarea cu sfinţenie a regulilor de distanţare socială şi a măsurilor de prevenţie: de pildă, deşi legea permite accesul unui număr de şase persoane la aceeaşi masă, unele restaurante din Santorini impun turiştilor să servească masa doar în număr de patru, iar mesele sunt distanţate corespunzător. De asemenea, la unele terase sunt folosite în loc de oliviere sticle în miniatură, de unică folosinţă, cu ulei şi oţet, iar mesele sunt acoperite cu şervete de hârtie, pentru o singură utilizare. În autocare, ţi se cere să porţi mască corespunzător, altfel nici nu se pleacă de pe loc. Iar în obiectivele turistice, cum ar fi cramele, personalul poartă viziere sau măşti şi mănuşi.

Antonis Sigalas, primarul insulei, spune că într-un an obişnuit ajungeau pe insulă în jur de 3 milioane de turişti, din care o treime veniţi de pe vasele de croazieră, în tranzit, media înnoptărilor fiind de 2-3 nopţi iar principalele naţionalităţi: asiaticii şi americanii, urmaţi de turiştii europeni din Marea Britanie, Germania, Italia, Franţa şi Spania. Anul acesta însă croazierele au fost interzise iar aşteptările sale sunt ca numărul vizitatorilor să scadă la circa 500.000 de turişti care, potrivit lui Sigalas, vor opta însă pentru un sejur mai lung, de circa 7 nopţi, astfel că „veniturile nu vor înregistra o scădere foarte mare".

În prezent, insula este vizitată de aproximativ 1.500 de turişti, din care circa 10% sunt şi testaţi. În cazul în care vor fi înregistrate cazuri, autorităţile au pregătite un spital local şi un hotel destinat pacienţilor infectaţi. Prin prisma numărului mic de turişti aflaţi în prezent pe insulă, Sigalas spune că este un moment propice pentru a o vizita pe îndelete. „Nu am înregistrat niciun caz de coronavirus. (...) Este o ocazie unică să vă bucuraţi de o insulă frumoasă în linişte şi în siguranţă, pentru că până acum a fost foarte aglomerat."

În ceea ce priveşte numărul de hoteluri deschise, în momentul de faţă funcţionează doar circa 50-60% dintre unităţile hoteliere, dar Sigalas estimează o creştere de până la 80% în luna august, cu un grad de ocupare de 70%. El spune că în Santorini măsurile de siguranţă la unităţile de cazare sunt mai uşor de respectat deoarece majoritatea unităţilor de cazare au un singur etaj, nefiind structurate pe mai multe niveluri, cu sute de camere, ca în alte destinaţii.

De ce sunt autorităţile şi locuitorii din Santorini atât de atenţi la măsurile de siguranţă?

În Santorini, 95% din veniturile insulei provin din turism şi transporturi, insula acoperind cu aceste două industrii 3% din PIB-ul total al Greciei. Anul acesta, numărul angajaţilor din turism din Santorini a scăzut la jumătate, de la 24.000 la 12.000. Statul grec oferă însă personalului din HoReCa aflat în şomaj tehnic un ajutor lunar de 500 de euro până la finalul lunii septembrie.

Ce poţi vizita?

În Santorini nu te poţi plictisi - poţi fie să porneşti la pas pentru a vizita celebrele Oia şi Fira sau alte sate în care imaginile cu casele albe şi acoperişurile în nuanţe intense de albastru îţi vor fura privirile şi îţi vor încărca memoria telefonului ori să mergi la o degustare de vin în cea mai veche cramă industrială de pe insulă, iar la finalul zilei, să admiri un apus spectaculos.

De asemenea, deşi plajele sale nu au nisip fin şi apă cristalină, acestea alcătuiesc însă peisaje spectaculoase, cum e, de pildă, Plaja Roşie, cu stânci de culoare stacojie, sau plajele cu nisip negru, într-o nuanţă exotică faţă de cele cu care suntem obişnuiţi.

O altă experienţă este o urcare cu telecabina din port spre Fira, ori, pentru o notă tradiţională, cu catârul, fiecare având un cost de 6 euro/sens. Listei i se poate adăuga şi o zi de cumpărături, deoarece Santorini abundă în boutique-uri pline de produse hand-made sau suveniruri pentru toate gusturile. Preţurile sunt foarte diferite în funcţie de staţiune. Dacă în Oia, renumită pentru celebrităţile şi miliardarii pe care îi găzduieşte în fiecare an acestea sunt mai piperate, în staţiunea Perisa, de pildă, veţi întâlni atât preţuri accesibile cât şi plaje cu apă lină. 

Cum se ajunge în Santorini?

În prezent, spre insula Santorini se poate ajunge fără escale, pe cale aeriană, prin cursele charter ale agenţiei de turism Cocktail Holidays, operate de Tarom. Compania Wizz Air va opera, de asemenea, curse spre insulă începând cu luna august, iar pe cale maritimă există opţiunea folosirii ferry-boatului dinspre alte insule. Din Creta, călătoria cu ferry-boatul durează în jur de 2 ore şi un sfert şi are un cost de 68 de euro pe sens cu o companie locală.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
inregistrare,
destinatii,
pandemie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.