Care este oraşul devine capitala criptomonedelor: de la buticuri de lux la cheeseburgeri, plata se face în bitcoin

Postat la 30 octombrie 2022 1933 afişări

Care este oraşul devine capitala criptomonedelor: de la buticuri de lux la cheeseburgeri, plata se face în bitcoin

Proiectul Plan B al municipalităţii Lugano îşi propune să facă din oraşul elveţian capitala tehnologiilor legate de blockchain.

De la începutul lunii octombrie, în oraşul Lugano se pot achiziţii în aproximativ 30 de unităţi comerciale plătind în bitcoin. Chiar şi un cheeseburger sau o cafea.

Obiectivul este şi mai ambiţios: extinderea utilizării criptomonedei pentru plata taxelor, făcând din Lugano un fel de capitală a tehnologiilor blockchain prin atragerea de noi rezidenţi, companii şi startup-uri. O idee de viitor care se conturează în oraş şi care este pusă în într-un proiect iniţiat de primăria Lugano şi numit Plan B.

De la buticuri de lux la baruri

Stadiul este următorul: unele buticuri de lux, dar şi baruri şi restaurante (inclusiv Mc Donald's sau hotelul Commercio, cel mai vechi din oraş) au un dispozitiv asemănător unui POS datorită căruia pot încasa pentru serviciile lor în criptomonede: bitcoin, dar şi Tether sau Luga, ultima fiind o monedă virtuală locală.

Comerciantul încasează suma datorată şi, la alegerea sa, poate fie să cheltuiască bitcoinii, fie să îi convertească în moneda tradiţională, în principal francul elveţian.

„Este o iniţiativă a oraşului Lugano - se arată pe site-ul proiectului - de a accelera utilizarea tehnologiei bitcoin şi de a o exploata ca bază pentru transformarea infrastructurii financiare a oraşului. Planul prevede o aplicare pe scară largă a blockchain-ului şi Bitcoin în oraş, cu un impact pozitiv asupra tuturor aspectelor vieţii de zi cu zi a cetăţenilor din Lugano. De la mici tranzacţii cu afaceri locale până la proiecte mai ambiţioase, precum plata taxelor anuale, blockchain-ul va servi drept bază pentru schimburile financiare ale oraşului”.

Oraş „prietenos cu criptomonede”

După cum se întâmplă adesea, noua oportunitate este rezultatul unei probleme, după cum spune Michele Foletti, primarul oraşului Lugano: „În urma pandemiei, lumea comerţului local a intrat în criză. Am încercat să reluăm acest sector prin înfiinţarea Luga, o monedă virtuală locală la care au aderat aproximativ 300 de magazine din oraş. Cei care au folosit sistemul aveau dreptul la o reducere de 10% la cumpărături”.

Până în prezent, 8.000 de persoane au un „portofel” la Luga”. Experimentul funcţionează, dar saltul calitativ s-a făcut datorită unei întâlniri între primarul Foletti şi Paolo Ardoino, liderul Tether, una dintre platformele pe care funcţionează monedele alternative.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
plati,
capitala,
lux

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.