Care este, de fapt, cel mai important produs de export al României. Sigur nu ghiceşti

Postat la 31 martie 2021 2183 afişări

Care este, de fapt, cel mai important produs de export al României. Sigur nu ghiceşti

România nu mai este grânarul, ci tabachera Europei. Tutunul a devenit cel mai exportat produs alimentar, iar valoarea ţigărilor vândute în străinătate a depăşit-o pe cea a grâului şi porumbului.

Din datele furnizate de către Institutul Naţional de Statistică reiese faptul că în anul 2020 produsele din tutun au reprezentat peste jumătate (53%) din totalul exporturilor de produse alimentare, băuturi şi tutun.

Valoarea totală a exporturilor de produse din tutun prelucrat, adică ţigarete şi produse din tutun încălzit, în anul 2020 a fost de 1,37 miliarde euro, cu 45% mai mult decât anul precedent.

Valoarea exporturilor de produse din tutun (ţigări şi tutun încălzit) a depăşit valoarea exporturilor de grâu (845 milioane euro) sau porumb (1,1 miliarde euro).

Această diferenţă este cu atât mai semnificativă cu cât ţigările sunt produse finite, în timp ce cerealele sunt exportate ca materie primă, arată BAT România, scrie stirileprotv.ro

Exporturile de tutun au adus 1 miliard de euro la balanţa comercială a României

Valoarea totală a importurilor de tutun brut şi prelucrat a fost de circa 355 de milioane euro, ceea ce înseamnă că tutunul a avut o contribuţie pozitivă la balanţa comercială a României de aproape 1 miliard de euro.

„Aproape 60% din producţia fabricii noastre din Ploieşti este exportată. Acest lucru a fost posibil datorită investiţiilor constante din ultimii ani, care au depăşit pragul de 500 de milioane de euro şi care ne-au permis să ne dublăm capacitatea de producţie în ultimii ani”, a declarat Ileana Dumitru, de la British American Tobacco.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
tutun,
produse,
exporturi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.