Cadourile lui Trump pentru Biden: burse la maxim, un dolar mai slab, tone de datorii

Postat la 20 ianuarie 2021 288 afişări

Cadourile lui Trump pentru Biden: burse la maxim, un dolar mai slab, tone de datorii

La preluarea funcţiei, preşedintele ales Joe Biden moşteneşte o piaţă bursieră aflată aproape de maximele istorice, împreună cu un deficit bugetar adâncit, un dolar slăbit, o incertitudine economică crescută şi o rezervă federală cu mai puţine muniţii pentru următoarea criză, comentează Reuters.

Bursele sub Trump

Indicele S&P 500 a crescut cu aproximativ 68% de când preşedintele Donald Trump a preluat funcţia. Creşterea sa de 73% de la sfârşitul lunii martie 2020 a fost ajutată de stimulentele fiscale şi monetare masive, pe fondul aşteptărilor ca un vaccin COVID-19 să stimuleze redeschiderea economică.

Randamentele ultra-scăzute ale Trezoreriei - care s-au rredus după ce Fed a micşorat ratele dobânzilor la aproape zero - au crescut, de asemenea, atracţia burselor.

100 de zile

Dacă istoria este un ghid, piaţa de valori ar trebui să îi ofere lui Biden o primire călduroasă. S&P 500 a crescut în primele 100 de zile calendaristice în 8 dintre ultimele 10 mandate prezidenţiale. Totuşi, primele 100 de zile ale lui Biden pot fi mai pline decât cele ale predecesorilor săi: deşi trebuie să stimuleze rapid economia, subţirea majorităţii democratice din Congres înseamnă că dimensiunea finală şi calendarul unui pachet de stimulare propus, în valoare de 1,9 trilioane de dolari, rămân incerte.

Ce face dolarul?

Biden moşteneşte şi un dolar care a scăzut cu 12% faţă de maximele de anul trecut. Un dolar mai slab ajută exportatorii prin creşterea competitivităţii produselor americane în străinătate şi creşte atractivitatea burselor americane, făcându-le mai accesibile pentru investitorii străini.

Indiferent de modul în care va evolua dolarul, noua administraţie a semnalat că va fi mai reţinută în comentarii decât Trump, care s-a pronunţat periodic împotriva unui dolar puternic.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
dolar,
biden,
burse

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.