Câciu: Retragerea României din acţionariatul celor două bănci nu va avea efecte

Autor: Dorin Oancea Postat la 25 mai 2022 33 afişări

Românii nu au de ce să se teamă de retragerea României din cdin Banca Internaţională de Cooperare Economică şi din Banca Internaţională de Investiţii, decisă de Guvern miercuri, a declarat ministrul Finanţelor Sorin Câciu.

Câciu: Retragerea României din acţionariatul celor două bănci nu va avea efecte

„Administratorii de fonduri de pensii ştiau aceste lucruri de două luni...Respectăm angajamentul pe care l-am luat şi ne coordonăm cu celelalte ţări membre. În toată această perioadă, până Parlamentul va aproba cele două proiecte de legi vom începe negocierile de ieşire”, a spus ministrul, care a dat asigurări că „impactul va fi neutru”.

Ministrul nu a oferit detalii despre negocierile care vor urma.

Primul proiect de lege de pe ordinea de zi a Guvernului a fost o Lege pentru denunţarea Convenţiei privind decontările multilaterale în ruble transferabile şi organizarea Băncii Internaţionale de Colaborare Economică, încheiată la Moscova, la 22 octombrie 1963, şi a Protocolului semnat la Moscova, la 18 decembrie 1990, de modificare a Convenţiei privind decontările multilaterale în ruble transferabile şi organizarea Băncii Internaţionale de Cooperare Economică, precum şi a Statutului acestei bănci.

Statele membre BICE sunt Bulgaria, Cehia, Mongolia, Polonia, România, Federaţia Rusă, Slovacia şi Vietnam.Capitalul subscris al Băncii este de 400 milioane euro, din care capitalul subscris vărsat este de 200 milioane euro. România are o participare de 14,2 milioane euro, iar alte 14,2 milioane euro reprezintă capital subscris nevărsat.

Al doilea proiect a fost Legea pentru denunţarea Acordului interguvernamental privind înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii şi a Statutului acesteia, semnate la Moscova la 10 iulie 1970, şi a Protocolului de modificare a Acordului privind înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii şi a Statutului acesteia, semnate la 10 iulie 1970 la Moscova, deschis spre semnare la 8 mai 2014 la Havana şi semnat de România la 1 iulie 2015 la Moscova.

Capitalul subscris este de 2 miliarde euro, din care vărsat 426 milioane euro. Capitalul subscris vărsat de România este de 26 milioane euro, iar cel nevărsat de 50 milioane euro.

Statele membre ale BII sunt Bulgaria, Republica Cuba, Cehia, Ungaria, Mongolia, România, Federaţia Rusă, Slovacia şi Republica Socialistă Vietnam. Sediul central al băncii se află la Budapesta, Ungaria.

Guvernul român a anunţat că se va urmări coordonarea cu Cehia, Slovacia şi BUlgaria, pentru o retragere simultană.

În ambele cazuri, cheltuieli ocazionate de retragerea din acţionariatul celor două bănci, precum şi cele privind asistenţa tehnică şi juridică se vor asigura din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanţelor.

Adrian Câciu a anunţat la începutul lunii martie intenţia României de a se retrage din cele două bănci.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
câciu,
retragere bănci,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.