Businessurile din zona euro scad semnificativ în septembrie, în timp ce cazurile cresc rapid. Între timp, Marile economii europene înregistrează cele mai proaste rezultate din ultimele luni

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 23 septembrie 2020 86 afişări

Businessurile din zona euro scad semnificativ în septembrie, în timp ce cazurile cresc rapid. Între timp, Marile economii europene înregistrează cele mai proaste rezultate din ultimele luni

Activităţile business-urilor din zona euro au suferit o lovitură puternică în septembrie pe măsură ce ţările continentului se confruntă cu al doilea val de infecţii cu coronavirus, potrivit CNBC.

Indicatorul PMI (Purchasing Managers’ Index) al IHS Market – care măsoară producţia şi serviciile – a ajuns la 50,1, în condiţiile în care un rezultat sub 50 indică o contracţie economică. Este cel mai slab bilanţ din ultimele trei luni.

Sectorul serviciilor se află într-o situaţie extrem de complicată, activitatea înregistrând luna aceasta cea mai mare scădere din ultimele patru luni. Totuşi, producţia din zona euro a rămas în continuare în teritorii pozitive, atingând maximul ultimelor 31 de luni.

„Avem de-a face cu o economie în două viteze, fabricile raportând că nivelul ridicat al producţiei a fost încurajat de cererea tot mai mare, fapt alimentat de pieţele de export şi redeschiderea sectorului de retail, însă per total, sectorul serviciilor a înregistrat din nou un declin de vreme ce business-urile face-to-face au fost lovite puternic de incertitudinile cauzate de virus”, spune Chris Williamson – economist-şef în cadrul IHS Markit.

Franţa a raportat un rezultat îngrijorător, înregistrând primimul bilanţ negativ din ultimele patru luni, spune IHS Markit, indicele scăzând de la 51,6 în august la 48,5 în septembrie.

Având în vedere restricţiile ce vor fi aplicate în situaţia în care cazurile vor creşte brusc în majoritatea ţărilor din zona euro, există un risc conform căruia „recuperarea economică va începe să meargă în sens invers”, spun analiştii din cadrul Capital Economics.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
business,
zona euro,
infectii,
servicii,
activitati

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.