Bunurile de folosinţă îndelungată, o piaţă de 349 mil. euro în T1 2013

Autor: Anca Barbulescu Postat la 20 mai 2013 57 afişări

Piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată a înregistrat un avans de 4% în primele trei luni ale anului comparativ cu perioada similară din 2012, cifrându-se la 349 de milioane de euro, conform raportului Temax al Gfk. Creştere a fost înregistrată pe toate segmentele de piaţă, cu excepţia electrocasnicelor mari şi electronicelor.

Bunurile de folosinţă îndelungată, o piaţă de 349 mil. euro în T1 2013

Cel mai mare sector rămâne cel de IT, menţinându-se la o valoare relativ stabilă de 105 milioane de euro după o creştere de 0,9% faţă de primul trimestru din 2012. Cea mai mare creştere din punct de vedere valoric, de 18,2% a fost înregistrată în sectorul Telecom. Rate de creşteri negative au apărut pe piaţa de electronice (-2,3%) şi pe piaţa de electrocasnice mari (-2,1%), sector ce se află pe o pantă descendentă încă de anul trecut.

Valoarea totală a pieţei de telefoane mobile şi smartphone-uri a crescut cu 18% în primul trimestru al lui 2013 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, însumând 88 de milioane de euro, valoare estimată nesubvenţionată.  Noile modele de smartphone-uri lansate în ultimele perioade au contribuit la creşterea segmentului de smartphone-uri cu 58%, în timp ce o scădere a cererii pentru telefoane mobile a produs o rată de creştere negativă de -29% pentru aceste produse.

Piaţa foto a atins o valoare totală de 9 milioane de euro în T1 2013, o performanţă cu 11% mai bună faţă de primele trei luni din 2012. În timp ce camerele foto compacte au crescut cu 2% în valoare, segmentul de DSLR-uri a avut rate de creştere de două cifre şi a salvat sectorul. Aparatele compacte au înregistrat o apreciere a preţului de două cifre, deşi numărul de unităţi vândute a fost mai mic, preţul mai mare al produselor vândute a dus la creşterea în valoare a segmentului. Când vine vorba de camere cu caracteristici mai bune, există o cerere tot mai mare pentru DSLR-uri, în special cele entry level şi pentru compacte de top.

Piaţa de imprimante şi multifuncţionale a înregistrat o uşoară creştere de 3,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, atingând valoarea de 8 milioane de euro. Segmentul care a generat creşterea a fost acela al imprimantelor şi multifuncţionalelor laser care a depăşit nivelul echilibrat la care s-a aflat în ultimele trimestre. întregul segment al tehnologiei ink continuă trendul descendent.

În primul trimestru al anului piaţa de IT a înregistrat o uşoară creştere de 0,9% faţă de T1 2012, ajungând la o valoare de 105 milioane de euro. Segmentul cu cea mai mare creştere a fost cel al tabletelor media, o piaţă tânără aflată în plină expansiune. în acest context, piaţa de computere portabile a înregistrat o uşoară descreştere. Perifericele (tastaturi, mouse-i) sunt de asemenea pe un trend crescător, dar calculatoarele desk şi monitoarele au scăzut mult şi continuă să piardă teren pe piaţa de IT.

Din punct de vedere al valorii, piaţa de electrocasnice mici a crescut în T1 2013 cu 0,9% faţă de acelaşi trimestru al anului trecut. Totuşi, comparând cele două trimestre, cererea de electrocasnice mici s-a redus. Consumatorii au ales produse mai scumpe, fapt ce a dus la creşterea în valoare a întregului sector.

Cererea pentru aparate de îndepărtat părul a crescut în acest trimestru cu ocazia celor două sărbători: Valentine’s Day şi Ziua Femeii. Categorii de produse precum aparate de ras, trusele complete de îngrijire pentru îndepărtarea părului corporal şi facial, aparate pentru femei de îndepărtare a părului care folosesc tehnologia laser/IPL au înregistrat creşteri.

Concentrarea pe produse mai scumpe precum expresoarele fullautomate şi roboţii de bucătărie cu motoare puternice au adus valoare adăugată pe piaţă. Totodată preferinţa consumatorilor pentru dispozitive cu caracteristici mai bune, precum blenderele de mână metalice, blenderele de mână cu accesorii incluse, aspiratoarele cu motoare mai puternice şi expresoarele fullautomate care au carcasă de metal au adus modelele cu preţuri mai mari în centrul atenţiei.

Electrocasnice mari: Debut lent pentru piaţa de electrocasnice mari

Sectorul de electrocasnice mari a înregistrat o scădere a valorii vânzărilor de -2,1% în primul trimestru al lui 2013 faţă de T1 2012, ajungând la o valoare totală de 58 milioane de euro. Acest început de an lent a fost cauzat în principal de continuarea trendului din 2012: pieţele de aragazuri, frigidere şi maşini de spălat rufe au scăzut uşor, în timp ce pieţele de cuptoare, plite şi hote au înregistrat creşteri importante.

Piaţa de frigidere este marcată de o tendinţă clară spre frigiderele cu sistem No Frost incorporat care reprezintă 19% din totalul de unităţi vândute şi spre dispozitivele cu o eficienţă energetică mai mare. Totuşi această categorie se dezvoltă într-un ritm lent. în timp ce maşinile de spălat rufe cu încarcare frontală au suferit o scădere uşoară, vânzările din segmentul de semiautomate au scăzut puternic, fapt ce a dus la o scădere totală a pieţei de maşini de spălat rufe cu 3% în T1 2013 faţă de T1 2012.

Privind la tendinţele din sectorul de electrocasnice mari, este vizibilă o preferinţă în creştere pentru aparatele incorporabile, ce au crescut cu 13% în T1 2013 faţă de acelaşi trimestru din 2012. Totodată în această categorie tot mai mulţi consumatori au ales produsele cu caracteristici mai bune precum plitele cu inducţie şi cuptoarele cu autocurăţare catalitică, produse ale căror vânzări au crescut cu mai mult de 20%.

Primul trimestru al lui 2013 a adus o scădere de 2,3% pentru sectorul de electronice, valoarea totală a vânzărilor ajungând la 57 de milioane de euro. Majoritatea segmentelor din cadrul sectorului de electronice au înregistrat rate de creştere negative de două cifre, mai puţin piaţa de televizoare cu ecran plat care a încheiat primul trimestru la o valoare a vânzărilor foarte apropiată de cea din T1 2012. Scăderea cererii vine după un ultim trimestru foarte bun al lui 2012, susţinut de numeroase activităţi promoţionale care au impulsionat cererea şi au scăzut nevoia de achiziţii pentru următoarele luni.

Faptul că performanţa de pe piaţa televizoarelor, una dintre cele mai mari pieţe din cadrul sectorului de electronice, a depins mult de diferite activităţi promoţionale, toate având în vedere reducerea preţurilor, a avut consecinţe atât pozitive cât şi negative asupra producătorilor şi retailerilor. Un rezultat pozitiv a fost acela că au influenţat dorinţa de a cumpăra într-o perioadă de criză, când tendinţa consumatorilor este de a amâna achiziţia de bunuri de folosinţă îndelungată. Părţile negative sunt eroziunea preţului, scăderea valorii adăugate şi a profitabilităţii promoţiilor şi apariţia unei rezistenţe a consumatorilor în faţa promoţiilor tradiţionale. Este de aşteptat ca în 2013 să crească cererea pentru televizoare cu ecrane mari şi pentru cele ce permit conexiune la internet, televizoarele „smart”.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/bunurile-de-folosinta-indelungata-o-piata-de-349-mil-euro-in-t1-2013-10888282
10888282
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.