Bugetul trece în viteză prin comisiile parlamentare, Guvernul nu dă niciun leu în plus

Autor: Iulian Anghel Postat la 30 ianuarie 2013 15 afişări

Mii de amendamente în­soţesc, ca în fiecare an, proiectul legii bu­ge­tului de stat şi proiectul legii buge­tului de asi­gurări sociale intrate în aceste zile în dezbaterea Parlamentului, dar Gu­vernul s-a asigurat că nu va avea bătăi de cap prea mari, aşa că forma propusă de Executiv pentru cele două acte nor­mative va fi cvasiidentică, dacă nu identică cu cea care va merge la pro­mulgare.

Mii de amendamente în­soţesc, ca în fiecare an, proiectul legii bu­ge­tului de stat şi proiectul legii buge­tului de asi­gurări sociale intrate în aceste zile în dezbaterea Parlamentului, dar Gu­vernul s-a asigurat că nu va avea bătăi de cap prea mari, aşa că forma propusă de Executiv pentru cele două acte nor­mative va fi cvasiidentică, dacă nu identică cu cea care va merge la pro­mulgare. Sunt prea puţini bani şi prea multe nevoi, niciodată nu a fost altfel, dar niciodată Guvernul nu a fost mai sigur că nu va întâmpina nicio rezistenţă sau că discuţiile vor fi tergiversate. Opoziţia, în special PDL, a depus în jur de 10.000 de amendamente, dar nu are nicio forţă pentru a şi le impune. Parlamentarii puterii au şi ei obiecţii (sunt în special cereri pentru proiecte locale din colegii electorale), dar au primit sfaturi de la şefii lor să nu pună beţe în roate propriului guvern. Premierul Victor Ponta s-a întâlnit ieri cu parlamentarii Uniunii cărora le-a prezentat bugetul şi le-a cerut sprijinul formal pentru promovarea lui. S-a întâlnit apoi cu cei de la UDMR şi PPDD, dar nu şi cu cei din PDL, care nu ar fi răspuns unei oferte de discuţie pe această temă. Esenţa îndemnului pre­mierului: efortul bugetar pentru respec­tarea promisiunilor cu care USL a câştigat alegerile (în primul rând ma­jo­rarea salariilor şi a pensiilor) este considerabil; respectarea acestor promi­siuni apasă asupra bugetului pe 2013 şi nu este loc pentru alte excese, cu atât mai mult cu cât alte sume importante merg fie spre plata arieratelor (3,5 mld. lei în Să­nă­tate) sau spre majorarea sumelor desti­nate cofinanţării progra­melor cu fon­duri europene nerambur­sabile (plus 1 mld. euro în 2013).

Toate stirile sunt zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
buget,
aprobare,
Guvern,
parlamentari,
legi,
amendamente
/actualitate/bugetul-trece-in-viteza-prin-comisiile-parlamentare-guvernul-nu-da-niciun-leu-in-plus-10529713
10529713
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.