Boc: PNL, USR PLUS şi UDMR au obligaţia să se înţeleagă, dacă nu doresc să piardă definitiv

Autor: Andreea Tobias Postat la 17 decembrie 2020 87 afişări

PNL, USR PLUS şi UDMR au obligaţia să se înţeleagă cât mai repede, dacă nu doresc să piardă definitiv în ochii electoratului, spune Emil Boc: „să lucreze zi şi noapte, să ajungă la o concluzie”.

Boc: PNL, USR PLUS şi UDMR au obligaţia să se înţeleagă, dacă nu doresc să piardă definitiv

Întrebat joi, la Digi24, dacă negocierile de joi vor fi un succes, Emil Boc a răspuns că PNL este extrem de determinat să facă această alianţă pentru că România are nevoie în primul rând de un guvern: „românii au votat majoritar pentru centru dreapta, iar noi - PNL, USR PLUS şi UDMR - avem obligaţia morală şi politică să dăm un guvern României până la anul nou. De aceea cred că astăzi se vor face progrese însemnate”.

Boc a adăugat că este obligaţia partidelor, dacă nu doresc să piardă definitiv în ochii electoratului, să ajungă cât mai repede cu putinţă la o concluzie.

Întrebat, de asemenea, de ce este atât de importantă funcţia la Camera Deputaţilor, Boc a spus că orice coaliţie cere timp: „Eu nu spun că trebuie să dureze ca în Germania sau ca în Belgia. Din experienţa din 2000 încoace întotdeauna până la anul nou s-a realizat coaliţia şi s-a făcut un guvern. Nu cred că vom ieşi din această logică nici acum de a avea un guvern până la anul nou”.

Boc a spus că nici el nu pricepe „problema” Camerei Deputaţilor, în condiţiile în care „omul 2 în ierarhia statului românesc este preşedintele Senatului, nu preşedintele Camerei Deputaţilor”.

Primarul Clujului a fost întrebat şi cât pot dura aceste negocieri şi care este momentul în care intervine preşedintele Klaus Iohannis. Boc a răspuns că există două soluţii în acest moment: fie coaliţia cade de acord asupra unui nume cu care merge la Cotroceni, fie intervine preşedintele.

În ce priveşte momentul în care ar fi oportună intervenţia lui Iohannis, Boc a afirmat că ar fi incorect din partea sa să dea „la televizor un deadline”.

„E o chestiune de bucătărie internă, să lucreze zi şi noapte, să ajungă la o concluzie sau varianta doi, dacă partidele vin cu soluţii diverse, preşedintele României dezleagă nodul gordian prin nominalizarea pe care o va face domnia sa”, a afirmat Emil Boc.

„Dacă nici această alianţă de centrul dreapta nu reuşeşte, vom avea mari probleme pentru viitor. Dacă nu reuşim va fi foarte complicat să ieşim în faţa românilor să le cerem votul”, a spus fostul premier.

Boc a mai spus că prima sa opţiune este ca premierul să aparţină PNL în urma negocierilor din coaliţie şi să se ajungă la scenariul al doilea, respectiv la intervenţia preşedintelui: „Nu îl exclud, dar sper să nu fie necesar”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
boc,
partide,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.