BNR vrea sa descurajeze acordarea de stimulente bancherilor pentru asumarea de riscuri

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 15 octombrie 2010 28 afişări

Conducerea institutiilor de credit, angajatii a caror activitate expune institutia unor riscuri si personalul responsabil de controlul intern nu trebuie sa primeasca stimulente pentru asumarea excesiva de riscuri "si pentru alte comportamente care să afecteze negativ instituţia de credit", prevede un nou regulament al BNR.

BNR include in categoria acestor stimulente remuneratiile variabile, incluzand "beneficiile majorate de tipul pensiilor garantate pe o bază discreţionară de către o instituţie de credit unui angajat". Banca Nationala isi rezerva dreptul sa impuna restrictii la folosirea stimulentelor sau le poate interzice cand considera necesar.

Regulamentul interzice, de la 1 ianuarie 2011, acordarea remuneratiei variabile garantate (considerata a incuraja asumarea riscurilor), cu exceptia cazurilor cand se angajeaza personal nou si doar limitată la primul an. Intre 40% si 60% din remuneratia variabila va fi amanata cel putin 3-5 ani, in functie de activitatea angajatului si de riscul ei. Remuneraţia variabilă, inclusiv cea amanata, este plătită sau intră în drepturi doar dacă poate fi susţinută in raport cu situaţia financiară a instituţiei de credit.

Daca banca are performanta financiara redusa sau negativa, remuneratia variabila totala va fi redusa, inclusiv prin taierea bonusurilor deja anuntate sau acordate.

BNR interzice bancherilor sa foloseasca strategii personale de acoperire împotriva riscurilor sau poliţă de asigurare legată de remuneraţie şi de răspundere, pentru a submina efectele de aliniere la risc încorporate în contractul de remunerare.

Principiile de remunerare din regulament trebuie aplicate de banci "la nivel de grup, de instituţie-mamă şi de filială, incluzând cele înfiinţate în centre financiare offshore". Regulamentul BNR aliniaza astfel legislatia din sistemul bancar romanesc cu directivele Comisiei Europene si reglementarile emise de Comitetul European pentru Supraveghere Bancara.

BNR adapteaza, in premiera, si reglementarile pentru cazul cand o banca ar fi nevoita sa beneficieze de interventia statului, precizand ca in asemenea situatii, conducerea bancii respective nu are dreptul la remuneratie variabila si ca pot fi impuse limite la compensatia acordata managementului bancii.

PENTRU CE SUNT PLATITI BANCHERII

Daca bancherii sunt platiti in functie de performanta, la evaluarea performanţei individuale vor fi luate în considerare si criterii financiare, dar şi criterii nonfinanciare - "cunoştinţele acumulate si calificările obţinute, dezvoltarea personală, conformarea cu sistemele şi controalele instituţiei de credit, implicarea în strategiile de afaceri şi în politicile semnificative ale instituţiei de credit şi contribuţia la performanţa echipei". Plata in functie de performanta nu va fi corelata "in mod excesiv" cu rezultatele financiare pe termen scurt.

Conform regulamentului BNR, politica de remunerare a unei instituţii de credit trebuie să fie accesibilă tuturor angajaţilor, iar procesul de evaluare a personalului trebuie să fie formalizat în mod corespunzător şi trebuie să fie transparent pentru angajaţi.

De asemenea, personalul din sistemul de control intern şi, acolo unde este cazul, personalul departamentelor de resurse umane şi experţii externi trebuie să fie implicaţi în elaborarea politicilor de remunerare ale unei instituţii de credit. Cel putin o data pe an, politica de remunerare trebuie sa faca obiectul unei evaluări interne "centrale şi independente" care sa asigure ca nu se incurajeaza prin stimulente asumarea de riscuri peste nivelul riscurilor tolerate al instituţiei de credit.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/bnr-vrea-sa-descurajeze-acordarea-de-stimulente-bancherilor-pentru-asumarea-de-riscuri-7482118
7482118
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.