BNR: Statul are nevoie de o singura institutie care sa se ocupe de fondurile europene

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 13 noiembrie 2010 22 afişări

Este nevoie de o institutie unica, in subordinea primului-ministru, care sa gestioneze banii europeni – cea mai ieftina si mai sigura resursa de investitii pentru Romania, a afirmat sambata Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, la seminarul EU-COFILE, organizat la Sinaia de BNR, Alpha Bank si ARB.

"E o tragedie ca avem la dispozitie 30 de miliarde de euro, bani europeni, si Romania sta si se uita la ei ca la o vitrina, in loc sa-i atraga si sa-i foloseasca pentru crestere economica", a spus Vasilescu.

Cu aceeasi ocazie, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a pledat din nou pentru politici fiscale contraciclice, afirmand ca modelul de crestere economica accelerata, peste PIB potential (8%, in loc de 4-5% nu este sustenabil si creeaza probleme in timp, atata vreme cat deficitul structural, independent de ciclurile economiei, a ramas si ramane foarte dificil de redus. Din punctul lui de vedere, cresterea economica sanatoasa se poate face numai pe baza de investitii, pentru care resursa cea mai buna pe care Romania o are la dispozitie sunt banii de la Uniunea Europeana.

Consilierul guvernatorului a insistat pe ideea atragerii de fonduri europene ca solutie de relansare economica mai ales in contextul numeroaselor discutii despre o posibila iesire a Romaniei din criza prin deprecierea leului si inflatie mai mare, discutii sanctionate de BNR ca nerealiste si daunatoare, intrucat intretin iluzia ca economia poate ajunge la crestere durabila prin metode artificiale. "Cum se poate discuta despre iesirea din criza prin inflatie mai mare, atata vreme cat Romania este deja campioana la inflatie in Europa?", a afirmat Adrian Vasilescu.

Conform Eurostat, Romania a avut in august cea mai mare inflatie anuala din UE, respectiv 7,6%, in timp ce media UE a coborat la 2%. Intre timp, inflatia a continuat sa creasca, ajungand la 7,88% in octombrie, stimulata in special de cresterea preturilor la alimente, ca efect al majorarii TVA.

In prezent, fondurile UE sunt gestionate de sapte autoritati specifice, in timp ce derularea programelor cu finantare europeana trece prin 75 de institutii. Guvernul are in studiu mai multe propuneri privind o eficienta mai mare a absorbtiei fondurilor europene, una dintre ele fiind infiintarea unei singure institutii care sa se ocupe de aceasta, asa cum este in Polonia sau Bulgaria. Consiliul Investitorilor Straini a avansat recent o alta varianta, respectiv externalizarea si privatizarea administrarii banilor europeni.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/bnr-statul-are-nevoie-de-o-singura-institutie-care-sa-se-ocupe-de-fondurile-europene-7713591
7713591
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.