BNR mentine dobanda neschimbata, "monitorizeaza cu vigilenta evolutia mediului economic"

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 29 septembrie 2010 17 afişări

Consiliul de administratie al BNR a decis in sedinta de miercuri mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,25% pe an, precum si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale bancilor.

Cresterea inflatiei anuale, la 7,58% in august, a fost marginal inferioara valorii proiectate in cadrul celui mai recent exercitiu de prognoza, apreciaza BNR, ceea ce reflecta un grad relativ mai redus de transferare a majorarii TVA asupra indicelui preturilor de consum, in conditiile persistentei deficitului de cerere.

Pe de alta parte, "posibilitatea manifestarii unor efecte semnificative de runda a doua ale majorarii TVA ramane preocupanta", conchide BNR. Perspectivele pe termen scurt indica riscuri in evolutiile preturilor administrate si ale preturilor produselor alimentare in context sezonier, precum si persistenta incertitudinilor privind efectele masurilor de consolidare fiscala, ceea ce, in contextul situatiei curente de pe scena sociala si politica interna, reclama pastrarea unei atitudini prudente a politicii monetare.

CA al BNR "reafirma ca BNR monitorizeaza cu vigilenta evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin utilizarea adecvata a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare".

De asemenea, BNR are in vedere gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.

Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, care a anticipat, la fel ca si cei mai multi analisti, ca BNR nu va opera nicio modificare de dobanda, considera ca "daca tensiunile pe piata locala vor creste, iar preturile alimentelor vor incepe sa creasca, atunci BNR ar putea fi nevoita sa majoreze dobanda cheie in urmatoarea perioada".

Dumitru se refera la tensiunile sociale legate de aplicarea masurilor de austeritate fiscala, despre care se asteapta sa persiste in lunile urmatoare, ceea ce "ar putea avea un anumit impact negativ asupra cursului de schimb si a ratei dobanzii". In privinta cursului de schimb insa, economistul-sef al Raiffeisen anticipeaza insa doar o depreciere marginala, cu un raport leu-euro de 4,30 la sfarsitul lunii decembrie.

Dobanda de politica monetara a ramas neschimbata din data de 5 mai, cand a fost coborata de la 6,5%. A fost a patra reducere de dobanda de la inceputul anului, cand nivelul dobanzii se situa la 8% pe an.

Urmatoarea sedinta de politica monetara a CA al BNR va avea loc la 2 noiembrie.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/bnr-mentine-dobanda-neschimbata-monitorizeaza-cu-vigilenta-evolutia-mediului-economic-7431843
7431843
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.