BNR majoreaza usor prognoza de inflatie, dar nu si tinta pentru 2011

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 07 februarie 2011 44 afişări

Inflatia in luna ianuarie va cobori sub 7% si va stagna pana la jumatatea anului, iar din al treilea trimestru va incepe sa scada, astfel incat tinta de inflatie pentru 2011 ramane neschimbata (3%, cu o marja de variatie de plus-minus 1%), a declarat luni Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, cu ocazia prezentarii celui mai nou raport al BNR privind inflatia.

Totusi, avand in vedere evolutia preturilor in ultimul trimestru al anului trecut, care a incheiat anul la 7,96%, semnificativ peste intervalul de variatie avut in vedere de BNR (2,5-4,5%), banca centrala a modificat prognoza privind rata inflatiei la sfarsitul anului in curs, de la 3,4% la 3,6%. In acelasi timp insa, indicatorul la care se uita BNR pe termen lung (inflatia "core 2" ajustata, care elimina din calcul preturile administrate, cele volatile si la alcool si tutun) va cobori in perioada urmatoare spre 2%, fata de peste 4% in a doua jumatate a anului trecut, a subliniat guvernatorul, iar acesta este mai relevant pentru tendinta inflatiei.

Pentru 2011, riscurile privind inflatia sunt legate de conjunctura internationala de preturi la petrol si la produse alimentare, afirma guvernatorul. "Pretul petrolului ramane intr-adevar un risc, dar pe baza datelor din prezent consideram ca presiunile inflationiste vor ramane tolerabile, compatibile cu tinta noastra de inflatie, cu exceptia cazului cand ar avea loc conflicte internationale majore, deschise", spune Isarescu.

Acest factor trebuie separat insa de justificarile "tendentioase" pe care companiile le prezinta atunci cand majoreaza preturile la combustibili in Romania, legand majorarile de presupuse fluctuatii ale cursului valutar. Dimpotriva, cursul valutar relativ stabil a fost un factor de temperare a inflatiei, alaturi de deficitul de cerere interna "persistent" si de nivelul costurilor cu forta de munca.

In privinta preturilor la produsele alimentare, aici presiunile inflationiste in Romania vin numai din partea ofertei - spre deosebire de zona euro, unde presiunile vin din partea cererii, odata cu reluarea cresterii economice, si unde ele vor avea impact atat in 2011, cat si mai ales in 2012. Pentru Romania insa, "nu suntem de partea celor cu prognoze alarmiste, intrucat pe de o parte exista un declin al cererii de produse alimentare care plafoneaza asteptarile inflationiste ale producatorilor de profil, care anticipeaza mai curand o scadere de preturi", arata guvernatorul, referindu-se la sondaje intreprinse de BNR in randul producatorilor "care nu apar mereu la televiziune sa anunte majorari de preturi".

Situatia stocurilor de materii prime agricole (grau si floarea-soarelui) este in media ultimilor 10 ani, chiar usor superioara, astfel incat ea nu justifica intentii de scumpiri la paine sau la ulei, asa cum au anuntat reprezentantii unor patronate ale producatorilor. "Nu validam sub nicio forma asteptarile de crestere rapida a preturilor la alimente", a subliniat Isarescu.

Ceilalti factori care influenteaza inflatia, preturile administrate si costurile cu forta de munca, nu vor prezenta surprize in 2011, anticipeaza BNR. "Exista o probabilitate extrem de scazuta de formare a unor presiuni inflationiste pe piata muncii, prin majorari de salarii. Costul unitar cu forta de munca a ramas chiar subunitar, reflectat in reluarea cresterii productivitatii si in majorari de salarii sub cresterea de productivitate. Aceasta inseamna ca ne mentinem competitivi si explica si evolutia pozitiva a exporturilor", afirma Mugur Isarescu.

In privinta consumului, BNR constata "o revenire incipienta" a increderii consumatorilor, reflectata in cifra de afaceri din retail si din serviciile pentru populatie, chiar daca aceasta revenire a increderii este "sub ceea ce vedem in Europa", unde exista crestere economica. Cat priveste evolutia PIB in Romania, Isarescu vede ultimul trimestru din 2010 (pentru care datele statistice nu au fost inca publicate) cu "un optimism nu foarte mare", insa pentru 2011, BNR isi mentine prognoza din toamna privind o crestere economica de 1,5%.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/bnr-majoreaza-usor-prognoza-de-inflatie-dar-nu-si-tinta-pentru-2011-7959541
7959541
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.