BNR anunţă sfârşitul petrecerii în România. „Vremea dobânzilor mici se termină. Evident că ne aşteptăm la rate mai mari”

Postat la 01 octombrie 2017 55 afişări

Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei de Stabilitate BNR spune că vreme dobânzilor mici a apus, explicând că dobânzile nu au cum să rămână la acelaşi nivel dacă creşte inflaţia.

BNR anunţă sfârşitul petrecerii în România. „Vremea dobânzilor mici se termină. Evident că ne aşteptăm la rate mai mari”

Această declaraţie vin în contextul în care indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut vineri la 1,58%, faţă de nivelul de 1,46% înregistrat cu o zi înainte şi 1,11% înregistrat luni, 25 septembrie, conform informaţiilor BNR.

„Discuţia despre ROBOR este cu totul disproporţionată. Vorbim de o creştere de la 50 de pucte faţă de bază. Inflaţia a crescut cu mult mai mult de atât. Cât timp inflaţia a fost negativă vorbim de un lucru, în clipa în care inflaţia devin pozitivă, nu mai putem vorbi de dobânzi mici. Nu poate fi dobânda mică în momentul în care inflaţia e mare. Cine plăteşte? Vreme dobânzilor mici se termină. SUA a mărit dobânda de 2-3 ori. Nu poate să dureze la nesfârşit. Evident că ne aşteptăm la rate mai mari. Vor creşte şi dobânzile la depozit”, a spus reprezentantul BNR.

Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri, la Suceviţa, că rolul Băcii Naţionale era să aibă grijă să nu crească indicele ROBOR, invocând că reprezentanţii BNR „au fost puţin plecaţi de acasă”. 

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.