BNR a scapat inflatia din mina. In jos

Postat la 02 octombrie 2006 1 afişăre

In al saisprezecelea an de cand Banca Nationala se lupta cu inflatia, indicatorul statistic care urmareste miscarile preturilor a ajuns sa scada mai jos decat se astepta tocmai BNR.

In al saisprezecelea an de cand Banca Nationala se lupta cu inflatia, indicatorul statistic care urmareste miscarile preturilor a ajuns sa scada mai jos decat se astepta tocmai BNR.

 

Surpriza din august a fost atat de mare, incat prognoza bancii centrale pentru finalul lui 2006 s-a dus de la 6,8% in iulie la mai putin de 6% in septembrie, dupa cum a anuntat saptamana trecuta Consiliul de Administratie al BNR, vazand ca inflatia pe opt luni a coborat deja la 6%. Aceasta se intampla la un an de cand Banca Nationala spune ca "tinteste" inflatia cu tot ce poate. Si tot de un an se succed prognozele, estimarile si reevaluarile privind inflatia.

 

Cauza probabila? BNR nu reuseste inca "sa simta" ce se intampla in economia reala, cum reactioneaza aceasta la diversi stimuli si cat de repede o face. Strategia de tintire directa a inflatiei se bazeaza pe un model macroeconomic care ar trebui sa permita surprinderea in mod cat mai fidel a miscarilor din economie, evident si in functie de modul in care modelul este calibrat si alimentat cu date statistice. In practica de pana acum, scenariile generate de modelul respectiv au pus de mai multe ori Banca Nationala si pe seful acesteia, Mugur Isarescu, in situatia de a lansa mesaje contradictorii, care se succed la doua-trei luni. De exemplu, modelul folosit de BNR nu a reusit sa evalueze impactul majorarii accizelor la tutun si alcool de la jumatatea lunii mai anul acesta. Banca centrala se astepta la un soc, drept pentru care a lansat o prognoza de inflatie de 6,8% pentru intreg anul, respectiv cu 1,8 puncte procentuale peste tinta de 5%. In mai, inflatia a fost insa de numai 0,6%, rata anualizata ridicandu-se la 7,26%. BNR a explicat ca efectul urma sa se propage in iunie si chiar in iulie. Ei bine, inflatia calculata de Institutul National de Statistica a continuat sa scada! Am avut 0,15% pe iunie, 0,11% in iulie si un minim record de 6,2% inflatie anualizata.

 

"Rata inflatiei de 6,8% continua sa fie prognoza noastra, pe baza datelor existente, deoarece majorarea accizelor a insemnat adaugarea unui punct procentual la prognoza initiala", afirma guvernatorul BNR Mugur Isarescu pe 29 iunie, intr-un interviu acordat agentiei Bloomberg, argumentand ca efectul majorarii "nu s-a produs in intregime".

 

Dupa ce au venit cifrele pe iulie, BNR a prins curaj si a anuntat dintr-o data chiar tinta de inflatie de peste doi ani. Pe 9 august, Consiliul de Administratie al BNR a stabilit ca la sfarsitul lui 2008 inflatia ar trebui sa tinda spre 3,8%. Modelul macroeconomic a tradat din nou pentru ca altceva spunea guvernatorul Isarescu cu doua luni inainte, aducand o argumentatie cat se poate de credibila.

 

"Nu poti stabili o tinta sub 4% pentru 2008, pentru ca ar insemna ca preturile libere sa intre pe deflatie (sa scada - n.r.), tendinta care ar intra in conflict cu cresterea economica. Ne putem propune o tinta de inflatie de sub 4% pentru 2009, avand in vedere ca numai din aderare rezulta un plus de doua puncte peste inflatia normala", afirma Mugur Isarescu. Ca inflatia scade mai repede decat se asteapta BNR la un moment dat n-ar fi nici o nenorocire, ca doar "e de bine" si cand pica norocul nu mai e nevoie de multe explicatii. Mai rau este cand BNR rateaza prognozele in sens invers, adica modelul macroeconomic folosit nu reuseste sa anticipeze cat de mult va creste inflatia din cauza anumitor factori. Din acest punct de vedere, credibilitatea bancii centrale a primit o lovitura serioasa in aprilie 2005, cand scumpirea gazelor naturale suprapusa cu majorarea accizelor a scos in decor prognoza de inflatie a BNR.

 

"Asteptam ca si inflatia pe aprilie sa confirme trendul de dezinflatie. Rata inflatiei pentru luna aprilie va trece de 0,6%, influentata de majorarea preturilor la gaze, insa nu va depasi 1%", anticipa in luna mai guvernatorul BNR. Inflatia pe aprilie a fost insa de 1,8%, nivel nemaiatins in ultimul an, asa ca rata anualizata a revenit la pragul de 10%, sub care se situase in toate cele cinci luni precedente. In final, Isarescu a admis ca BNR "s-a pacalit" in estimarea impactului majorarii preturilor administrate.

 

Ce-i drept, un model macroeconomic precum cel folosit de banca centrala are nevoie de timp pentru a se roda. Pana atunci insa mesajele pe care le induce pot afecta credibilitatea bancii, creand confuzii la nivelul publicului. Restructurata tarziu, in conditiile in care privatizarile din nucleul dur al industriei au inceput in 2003, economia continua sa fie in buna masura o necunoscuta pentru autoritati. Procesul de restructurare nici macar nu s-a incheiat, iar cresterea cerintelor de competitivitate ca urmare a intrarii in UE preseaza pentru noi schimbari in profilul industriei, dar si al agriculturii. Pana atunci, prognozele legate de miscarile din economie sunt supuse hazardului intr-o masura semnificativa. Cel mai recent exemplu: cresterea economica de 7,4% inregistrata pe primul semestru si care a intrecut socotelile Comisiei Nationale de Prognoza. Nu mai intra la socoteala estimarile Ministerului Finantelor privind incasarile bugetare, care depasesc atat de mult prognozele din constructia bugetului anual incat ar putea provoca perplexitate. Tocmai capacitatea de a emite prognoze solide are un rol determinant si in strategia de tintire a inflatiei pe care BNR a adoptat-o in august 2005. Dupa mai bine de un an, exercitiul se dovedeste dificil, atat timp cat structura economiei inca se modifica, iar istoricul de date statistice relevante este limitat.

 

Dupa ratarea tintei de inflatie pe 2005, BNR crede acum ca are sansa sa reuseasca in 2006, ceea ce fara indoiala ii va consolida credibilitatea desi timp de jumatate de an a emis numai indoieli.

 

Ramane de vazut cat de corect va estima efectul majorarilor de preturi administrate impinse de Guvern spre 2007, precum si amplitudinea scumpirii serviciilor, ale caror preturi vor tinde firesc sa se alinieze cu cele europene odata cu integrarea in Uniunea Europeana. Eficienta modelului macroeconomic isi va spune din nou cuvantul.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/bnr-a-scapat-inflatia-din-mina-in-jos-1007029
1007029
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.