Bilanţul PSD la 6 luni de guvernare. Ciolacu: Am reparat ce era urgent

Autor: Andreea Tobias Postat la 26 mai 2022 48 afişări

Românii suferă din cauza scumpirii alimentelor, combustibilului, energiei şi a inflaţiei ridicate, declară preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, la bilanţul de 6 luni al guvernării: „Am reparat ce era urgent”.

Bilanţul PSD la 6 luni de guvernare. Ciolacu: Am reparat ce era urgent

„Am decis să intrăm la guvernare acum şase luni pentru că situaţia ţării devenise dramatică. Guvernările anterioare au lăsat România în mijlocul unor crize suprapuse. Dar, mai ales, au provocat o lipsă profundă de încredere. Nu mai era timp pentru experimentele politice care au ţinut România captivă unui haos sanitar, economic şi social. Era timpul ca PSD să îşi asume din nou responsabilitatea şi să pună umărul la stabilizarea României în cea mai grea perioadă de după Revoluţie”, aşa şi-a început Marcel Ciolacu discursul.

Preşedintele PSD spune că, după problemele cauzate de pandemie, acum inflaţia crescută care pune presiune pe toate economiile lumii: „Cea mai mare creştere de preţuri din ultimii 40 de ani în economiile dezvoltate! Apoi, războiul izbucnit la graniţele noastre, care a dat peste cap lanţurile de aprovizionare! Ştiam că problemele ţării nu se vor rezolva de la sine. Speranţa nu este o strategie pentru PSD. Strategia este să acţionezi! De aceea, odată cu intrarea la guvernare, am construit un plan şi ne-am luptat să-l punem cât mai bine în practică. Împreună cu partenerii de Coaliţie, cu mediul privat, sindicate, societate civilă şi prietenii noştri europeni lucrăm pentru a readuce ţara pe drumul cel bun. Lucrăm să Sprijinim România, să fim siguri că oferim şanse egale pentru toţi românii, nu doar pentru câţiva!”.

Ciolacu adaugă că ştie că în această perioadă costul vieţii, creşterea preţurilor şi nivelul de trai au fost şi continuă să fie principala problemă: „Românii suferă din cauza scumpirii alimentelor, combustibilului, energiei şi a inflaţiei ridicate. Din acest motiv, de la intrarea la guvernare, PSD a promovat trei pachete de măsuri sociale şi economice de <Sprijin pentru România>. Peste 12 milioane de români beneficiază de aceste măsuri, iar sute de mii de companii de scheme de sprijin pentru dezvoltare! Am reparat ce era urgent. Vreau să fiu cât se poate de clar şi de direct: dacă PSD nu era la guvernare, aceste măsuri nu existau! PSD a conceput şi impus Pachetul social. El cuprinde atât majorarea alocaţiilor, pensiilor şi salariilor, cât şi un sprijin financiar destinat pensionarilor cu venituri mici pentru lunile de iarnă. PSD s-a luptat pentru plafonarea preţurilor la energie şi gaze pentru populaţie şi companii. PSD a construit programe de sprijin financiar pentru companiile româneşti în valoare de 20 miliarde de lei. Doar Ministerul de Finanţe, prin Fondul de Garantare, a acordat până acum garanţii pentru IMM-uri de aproape 6 miliarde de lei.PSD a venit cu un plan strategic şi integrat pentru susţinerea agriculturii şi a industriei alimentare româneşti. Să putem procesa AICI produsele noastre şi să avem pe masă mâncare românească”.

În plus, a spus preşedintele PSD, în urmă cu câteva zile a fost luată decizia adoptării unui nou pachet social de „Sprijin pentru România”, care cuprinde creşteri de salarii şi ajutoare pentru pensionarii cu pensii de până la 2.000 de lei. În acelaşi timp, Guvernul a luat decizia ca şi statul să strângă cureaua, să păstreze doar cheltuielile absolut necesare - investiţii, salarii, pensii, sprijinul pentru mediul privat - şi să taie restul.

„Aceste măsuri sunt doar un început. Am luat măsuri corecte care ne-au adus cea mai mare creştere economică din UE. Dar această creştere nu se simte în buzunarele oamenilor. Vreau să fiu clar: ştiu că românii se confruntă cu mari probleme. De aceea, este nevoie ca acest guvern să facă un efort şi mai mare.

În contextul invaziei criminale a Rusiei în Ucraina, cred că este esenţial să ne asigurăm hrana pentru noi înşine. Este singura cale de a ne proteja cetăţenii faţă de creşterile preţurilor la alimente! Descurajarea speculei trebuie să fie o prioritate. La fel cum creşterea producţiei agricole şi investiţiile în sectorul alimentar vor contribui la scăderea preţurilor, la crearea de noi locuri de muncă şi ne vor ajuta să exportăm mai multe produse româneşti. <Cumpără româneşte> trebuie să fie firul roşu care să ne ghideze acţiunile. Avem produse româneşti de calitate. Trebuie doar să le aducem mai aproape de cetăţeni. Mai mult, este nevoie de solidaritate, de implicarea şi efortul tuturor. Fac apel către sectorul HoReCa, sector sprijinit de stat în timpul pandemiei, să ajute acum statul român, şi implicit pe români, şi să cumpere produse româneşti”, a spus Marcel Ciolacu.

Potrivit acestuia, un alt obiectiv important este să fie asigurată independenţa energetică: „Legea offshore este un bun punct de plecare. Dar trebuie să investim masiv în energia verde pentru infrastructura critică a statului. Trebuie să devenim preocupaţi şi de schimbările climatice, care ne afectează din ce în ce mai mult. Dar, investiţiile în energie verde trebuie să vină şi cu noi locuri de muncă, este esenţial să se întâmple asta! În plan economic, vreau să continuăm să oferim un sprijin masiv pentru companiile româneşti. Capitalul românesc trebuie sprijinit şi vom veni cu noi soluţii pentru a susţine antreprenorii români şi afacerile româneşti. Ele reprezintă motorul economiei noastre! În domeniul infrastructurii, în perioada următoare trebuie să semnăm toate contractele la <Autostrada Moldovei>- A7. Sunt 320 de km finanţaţi din PNRR. Acesta trebuie să fie un obiectiv de ţară al României şi vă asigur că îl vom face~.

„Un alt obiectiv de ţară trebuie să fie dezvoltarea comunităţilor locale pentru reducerea decalajelor dintre zonele României. Trebuie să folosim PNRR-ul şi programul naţional Anghel Saligny. Realizarea infrastructurii de apă, canal, gaze şi drumuri va stimula economia locală. Şi va duce la creşterea calităţii vieţii locuitorilor din aceste comunităţi. În sfârşit, în plan social, trebuie să ne gândim serios la extinderea programelor de sprijin a elevilor vulnerabili din mediul rural, prin acordarea unei mese calde, dar şi la un sistem de deduceri fiscale pentru familiile cu mai mulţi copii, pentru asigurările medicale sau educaţie”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Conform acestuia, PSD lucrează deja la acest nou plan de măsuri: „Adunăm deja idei de la cei mai buni experţi din sectorul privat, societate civilă şi sindicate. Echitatea socială este cheia. Nu poţi lua doar de la cei care muncesc şi plătesc, iar pe ceilalţi să-i sari de fiecare dată. Cum nu poţi lăsa o diferenţă atât de mare de impozit între salariu şi capital. Trebuie găsit un echilibru astfel încât şi salariatul, şi patronul, să contribuie echitabil. Reducerea impozitului pe salariile mici, prin acordarea deducerilor fiscale, trebuie făcută în paralel cu creşterea impozitării capitalului. Fără ca acest lucru să devină un impediment pentru dezvoltarea ulterioară a unei afaceri. Deoarece, în viziunea PSD, rolul Guvernului este de a găsi soluţii pentru ca economia şi societatea să funcţioneze corect, echitabil pentru toată lumea”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ciolacu,
bilanţ,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.