Berarii nemţi oferă un sprijin neaşteptat contestatarilor gazelor de şist

Autor: Dorin Oancea Postat la 06 iunie 2013 181 afişări

Contestatarii gazelor de şist par să primească o neaşteptată mână de ajutor din partea unui grup de companii care par a avea nicio legătură cu energia – berarii nemţi. Producătorii de bere se tem că metodele de extragere de gazelor vor afecta calitatea apei, iar ei nu vor mai putea respecta legea purităţii berii din 1516.

Berarii nemţi oferă un sprijin neaşteptat contestatarilor gazelor de şist

"Reinheitsgebot", sau legea purităţii berii, spune că berea nemţească nu poate fi fabricată decât din malţ, hamei, drojdie şi apă. Federaţia Berarilor Germani a trimis Guvernului federal o scrisoare în care precizează că schimbările legislative pe care le are în vedere executivul nu sunt în măsură să garanteze securitatea surselor de apă potabilă, conform cerinţelor din legea purităţii berii.

Scrisoarea precizează că industria berii este dependentă de puritatea apei de băut iar procesul de extracţie al gazelor poate afecta parţial sau total calitatea apei.

Berlinul a amânat adoptatarea unei legislaţii a gazelor de şist de mai multe ori. La jumătatea lunii mai cabinetul Merkel a fost de acord cu o propunere care privea interzicerea exploatării gazelor de şist în zonele hidrografice ce alimentează lacuri care constituie surse de apă potabilă, cum este Lacul Constance din sudul Germaniei.

Pentru un singur puţ săpat în vederea extracţiei gazelor de şist se folosesc între 11 şi 19 milioane de litri de apă curată.

La mijlocul acestei săptămâni liderii europeni au discutat la Bruxelles despre viitorul industriei gazelor de şist. Premierul britanic David Cameron a decalrat reporterilor că Europa nu trebuie să piardă cursa globală a gazelor de şist; bătrânul continent deţine 75% din rezervele pe care le au Statele Unite, dar America forează de 100 de ori mai repede ddecât Europa, a adăugat premierul britanic.

Subiectul gazelor de şist a fost abordat şi de premierii român şi polonez. Donald Tusk a declarat la finalul discuţiei cu premierul Victor Ponta, aflat în vizită în Polonia, că statele pe care le reprezintă sunt interesate de promovarea gazului de şist şi diversificarea resurselor de energie, având idei comune referitoare la politica mediului şi cea energetică.

"Avem idei comune referitoare la politica mediului, politica energetică. Importantă este ideea uniformă, identică, în ceea ce priveşte gazul de şist. şi România, şi Polonia sunt interesate de promovarea celor întreprinse pentru gazul de şist şi diversificarea resurselor", a spus Tusk, într-o conferinţă de presă susţinută, miercuri, împreună cu Ponta.

Premierul polonez a adăugat că sprijină "concepţia Nabucco", ca soluţie pentru diversificarea surselor de energie.

La rândul său, premierul Victor Ponta a arătat că noi surse de energie presupune independenţă şi securitate energetică.

"La politicile energtice, pentru România, ca şi pentru Polonia, este esenţială coordonarea noastră la nivelul politicilor europene. Am făcut acest lucru natural chiar în cadrul Consiliului European. Noi surse de energie pentru Polonia, pentru România, pentru Europa înseamnă un obiectiv strategic, înseamnă independenţă pentru ţările noastre, independenţă şi securitate energetică, lucruri esenţiale pentru dezvoltarea în continuare a celor două ţări", a spus Ponta.

El a adăugat că Polonia reprezintă un model pentru România şi un partener privilegiat, fără să existe interese contrare în vreun domeniu între cele două ţări, şi a precizat că autorităţile de la Bucureşti au multe de învăţat de la cele poloneze în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene şi reorganizarea administrativ-teritorială.

Cei doi premieri au asistat şi la ceremonia de semnare de către miniştrii de resort din cele două ţări a unui protocol de continuare a colaborării militare bilaterale, ca state membre NATO, prim-ministrul polonez afirmând că atât el, cât şi premierul Ponta au confirmat, "şoptindu-ne unul altuia" în timpul ceremoniei, că această colaborare între serviciile speciale ale celor două ţări este "absolut excepţională" şi evaluată la un nivel foarte ridicat de către aliaţi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
gaze de sist,
sprijin,
bere,
par,
energie,
apa,
gaze,
refuz,
lege,
polonia,
calitate
/actualitate/berarii-nemti-ofera-un-sprijin-neasteptat-contestatarilor-gazelor-de-sist-10934609
10934609
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.