BCR: România trebuie să-şi diversifice motoarele de creştere economică

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 03 februarie 2013 39 afişări

Resursele publice suplimentare furnizate economiei de către Guvern, o recoltă agricolă normală după seceta severă din 2012 şi o redresare minoră a cererii externe vor susţine anul acesta o creştere economică de 1,1%, apreciază analiştii BCR.

Încrederea investitorilor s-a îmbunătăţit peste tot în lume la începutul acestui an, după injecţiile ample de lichiditate efectuate de marile bănci centrale în 2012, iar pe plan intern, indicatorul de încredere a consumatorilor s-a îmbunătăţit în decembrie pentru a treia lună la rând şi a pus bazele unor creşteri ale volumelor de activitate din comerţ şi din serviciile pentru populaţie în prima parte a lui 2013. Pe plan intern, notează analiştii BCR, indicatorul de încredere a consumatorilor s-a îmbunătăţit în decembrie pentru a treia lună la rând şi a pus bazele unor creşteri ale volumelor de activitate din comerţul retail şi din serviciile pentru populaţie în prima parte a lui 2013.

Pentru comparaţie, FMI estimează o creştere economică de 1,5% pentru anul acesta, sub cifra pe care guvernul a fundamentat bugetul, respectiv 1,6%.

Pe de altă parte, planurile guvernamentale de dezvoltare a infrastructurii rutiere sunt dependente de o îmbunătăţire rapidă a absorbţiei de fonduri structurale şi de coeziune şi totodată de dezvoltarea de parteneriate public-privat pentru construirea de autostrăzi peste Munţii Carpaţi. "Marile proiecte de infrastructură din agricultură, precum Canalul Siret-Bărăgan, ar trebui precedate de adoptarea unei legi care să stimuleze consolidarea micilor proprietăţi agricole în exploataţii medii şi mari", arată economiştii BCR. "Creşterea productivităţii din agricultură şi orientarea mai bună spre pieţele de consum vor întări poziţia financiară a fermierilor români şi le vor permite acestora să suporte costurile de irigare. Guvernul poate analiza diverse variante pentru comasarea terenurilor agricole, cum ar fi subvenţionarea cheltuielilor administrative efectuate de agricultorii săraci în momentul vânzării terenurilor (cheltuieli de cadastru şi taxe notariale)."

Având în vedere că o majorare semnificativă a investiţiilor, fie publice, fie private, nu este scenariul de bază luat în calcul de BCR, iar ocuparea forţei de muncă nu va ajuta prea mult creşterea economică din viitor, "numai o îmbunătăţire a productivităţii totale a factorilor poate ridica PIB potenţial spre 3-4% după 2015". O diversificare a motoarelor de creştere economică şi o îmbunătăţire a competitivităţii vor contribui la creşterea rezistenţei economiei româneşti în faţa unor şocuri externe. Sectoare economice precum agricultura, transportul şi turismul, care au atras puţine investiţii străine directe în trecut, au un potenţial însemnat de îmbunătăţire a productivităţii. În acelaşi timp, privatizarea "rămâne o opţiune serioasă în transport în 2013".

Urmărește Business Magazin

/actualitate/bcr-romania-trebuie-sa-si-diversifice-motoarele-de-crestere-economica-10539639
10539639
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.