BCE menţine dobânda de politică monetară la nivelul minim record

Autor: Vlad Popescu Postat la 05 septembrie 2013 52 afişări

Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut joi dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,5%, decizie anticipată de economişti.

BCE menţine dobânda de politică monetară la nivelul minim record

Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut joi dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,5%, decizie anticipată de economişti.

Preşedintele instituţiei, Mario Draghi, va susţine în scurt timp o conferinţă de presă.

În aşteptarea deciziei, costurile de finanţare ale statelor din zona euro au trecut de maximele ultimelor 12 luni.

Astfel, randamentul oblgaţiunilor guvernamentale germane cu maturitatea la 10 ani a depăşit joi pragul de 2%, urcând la cel mai ridicat nivel din ultimele 17 luni, potrivit datelor Bloomberg.

Costurile de finanţare ale Austriei, Finlandei şi Olandei au crescut de asemenea la cele mai ridicate niveluri din ultimul an.

Franţa a efectuat joi un plasament de titluri de stat de 4,2 miliarde euro, cu scadenţa în anul 2023, la un randament mediu de 2,57%, cel mai ridicat din luna mai a anului trecut. Pe piaţa secundară, randamentul de referinţă al obligaţiunilor guvernamentale franceze cu maturitatea la 10 ani a atins 2,61%, nivel record pentru mandatul preşedintelui Francois Hollande.

Spania a vândut joi obligaţiuni la 10 ani în valoare totală de 2,4 miliade euro, la un cost de 4,5%, cel mai scăzut din ultimii trei ani, situaţia datoriei spaniole fiind similară pe piaţa secundară.

Şi regiunea nordică a fost afectată de volatilitatea ridicată. Costurile de finanţare ale Suediei la 10 ani au atins pe piaţa secundară nivelul e 2,7%, cel mai ridicat din ultimii doi ani.

Banca Angliei a menţinut de asemenea, joi, dobânda de politică monetară la 0,5% şi programul de relaxare cantitativă la 375 miliarde lire sterline. Instituţia a anunţat cu o lună în urmă, după preluarea mandatului de guvernator de către canadianul Mark Carney, că nu va trece la o politică monetară mai restrictivă înainte ca şomajul din Marea Britanie să scadă la 7%, faţă de 7,8% în prezent.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BCE,
DOBÂNDĂ,
/actualitate/bce-mentine-dobanda-de-politica-monetara-la-nivelul-minim-record-11296139
11296139
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.