Bataie de cap la calculul deficitului bugetar

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 22 mai 2011 13 afişări

Desi tinta oficiala de deficit bugetar pentru 2012 este de 3% din PIB, estimarea Comisiei Europene pentru deficitul bugetar al Romaniei, publicata saptamana trecuta in raportul de primavara al CE, este de 3,6% din PIB.

Diferenta poate fi explicata, conform lui Eugen Sinca, analist al BCR, prin "riscurile asociate cu alegerile locale si parlamentare din 2012, care ar putea impinge politicienii la anumite masuri fiscale populiste".

Deficitul este proiectat sa scada de la 6,4% din PIB in 2010 la 4,7% in 2011 si la 3,6% in 2012, se arata in raportul de primavara al Comisiei Europene, cu precizarea ca "prognoza se bazeaza pe cifrele furnizate de autoritatile romane in aprilie, insa Eurostat si-a exprimat rezerve asupra calitatii acestor raportari, astfel incat, pe masura ce noi date vor deveni disponibile, prognoza ar putea fi modificata".

Raportul precizeaza ca "nu se prevede nicio modificare de taxe si impozite pentru acest an, insa e de asteptat ca veniturile din contributiile sociale sa creasca, in parte datorita introducerii contributiei de asigurari de sanatate pentru pensionarii cu pensii mai mari de 740 de lei pe luna". La capitolul cheltuieli, se prevad "noi restrangeri ale cheltuielilor, incluzand continuarea inghetarii pensiilor, reducerea subventiilor la incalzire si limitarea angajarilor in sectorul public".

La conferinta organizata joi de Ziarul Financiar, presedintele Traian Basescu si-a declarat rezervele in privinta posibilitatii de reducere a CAS in cursul lui 2011, pentru ca aceasta ar impiedica procesul de consolidare fiscala, respectiv reducerea deficitului bugetar la 3% din PIB in 2012. Obiectivul de 3% deficit este cuprins si in Programul de convergenta cu zona euro, proaspat trimis de Romania la Bruxelles.

Pentru cresterea economica, raportul Comisiei Europene avanseaza ca prognoza 1,5% in 2011 si 3,7% in 2012.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/bataie-de-cap-la-calculul-deficitului-bugetar-8278235
8278235
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.