Basescu: Se fac achizitii de clante la companii de stat, ca sa fie servita clientela. Restructurarea lor, prioritatea zero in 2011

Postat la 07 mai 2011 64 afişări

Imbunatatirea managementului in companiile de stat este prioritatea zero in 2011, nu numai a celor care au acumulat arierate "pe care cu totii le platim din buzunar", dar si a celor care au facut profit, a declarat sambata presedintele Traian Basescu.

Unele dintre "aceste regii", de la Compania Nationala a Huilei, Termoelectrica, complexul Turceni, Oltchim si pana la Posta Romana - fac pierderi si acumuleaza arierate care "sunt platite de fiecare roman, fiindca managerii lor bine instalati politic nu au nicio apasare, ei sunt marii boieri, baroni ai economiei romanesti". Dar restructurarea si imbunatatirea managementului vor fi prioritare in 2011 si pentru "regiile profitabile", a continuat Basescu, exemplificand cu Romgaz, Transgaz si Hidroelectrica. "A avea un profit de 100 de milioane cand ai potential de 500 de milioane intra in aceeasi categorie cu managerii care nu au nicio apasare cand e vorba de arierate si de fondul de salarii."

"Am cerut Ministerului Finantelor o situatie din care sa rezulte ce s-a intamplat in 2007-2010, arierate, personal, stocuri. Nu intamplator ma refer la stocuri, fiindca se fac achizitii de clante la regii care se ocupa de cu totul altceva, ca sa fie servita clientela politica", a spus presedintele.

Sambata, presedintele s-a intalnit cu delegatia FMI-UE-Banca Mondiala, cu care a discutat continutul noului acord cu FMI, axat pe restructurarea si eficientizarea companiilor de stat si pe mentinerea consolidarii fiscale incepute in perioada primului acord incheiat in 2009. "E prima data cand am vazut delegatia FMI multumita", a declarat Traian Basescu, referindu-se la bilantul reformelor de pana acum, inclusiv la rezultatele executiei bugetare. "Nu exista dificultati in relatia Fondului cu autoritatile romane", a spus el.

Noul acord cu FMI, de tip preventiv ("de tip precautie, deci fara bani", cum a spus Basescu), mentine estimarea de crestere economica de 1,5% pentru 2011, insa pentru 2012 estimarea a fost revizuita in jos, de la 4,5% la 3,5%, a precizat presedintele, din motive de incertitudine a situatiei internationale. "Noi am iesit tehnic din recesiune in trimestrul I, dar nu si din criza. Deocamdata, toata Europa este intr-o situatie foarte dificila din punctul de vedere al iesirii din criza."

In primul trimestru, economia a crescut cu 0,4-0,6% fata de ultimul trimestru din 2010 si cu 1,1-1,3% fata de trimestrul I 2010, conform calculelor de pana acum, spune Basescu. "S-a realizat lejer si obiectivul legat de deficitul bugetar, avem chiar un spatiu disponibil de 0,2% din PIB, generat de nerealizarea investitiilor, dar care speram ca se va recupera in trimestrul al doilea."

Presedintele a subliniat ca expertii FMI sunt de acord ca deficitul bugetar a fost calculat corect de Romania, contrar suspiciunilor Eurostat, si ca de anul acesta Finantele vor trece la raportarea ESA95, folosita si de celelalte state ale UE.

In continuare, comandamentul zero al economiei ramane mentinerea politicilor fiscale si de restructurare a economiei, asa incat "nu ne putem permite sa incepem veselia", a adaugat Traian Basescu. Nu sunt sanse deocamdata sanse nici pentru o scadere a CAS si nici pentru cresteri de salarii sau pensii. In ce priveste aderarea la zona euro, a fost pastrat anul 2015 drept termen asumat de autoritatile romane.

In ceea ce priveste liberalizarea preturilor la gaze si energie, ceruta de FMI si de companiile straine din domeniu, presedintele Basescu a afirmat ca ea trebuie privita pe doua paliere, al economiei si al populatiei, avand in vedere ca salariile in Romania sunt mult mai mici decat in zona euro, astfel incat problema liberalizarii tarifelor pentru populatie ar urma sa fie amanata spre orizontul anului 2015.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
economie,
Basescu,
FMI,
acord,
crestere,
PIB,
recesiune,
Franks,
UE,
criza,
BM
/actualitate/basescu-se-fac-achizitii-de-clante-la-companii-de-stat-ca-sa-fie-servita-clientela-restructurarea-lor-prioritatea-zero-in-2011-8243684
8243684
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.