Basescu: Noul acord preventiv cu FMI va fi in valoare de 5 mld. euro si va fi incheiat pe doi ani

Postat la 06 februarie 2011 49 afişări

Romania nu va mai trage ultima transa, de circa 1 miliard de euro, din imprumutul cu FMI, intrucat rezerva BNR este suficienta si stabilitatea sectorului financiar este asigurata, a declarat duminica presedintele Traian Basescu, precizand ca Romania va trage insa transa de bani de la UE pentru acoperirea deficitului bugetar.

Actualul acord pe doi ani cu FMI si BM s-a incheiat cu succes, economia a fost stabilizata si s-au luat masurile necesare pentru iesirea din criza, a afirmat Basescu. S-au creat conditii pentru a se trece la o crestere economica durabila, economia a iesit din zona riscurilor de derapaj, iar etapa care urmeaza este de consolidare a situatiei macroeconomice si de prefigurare a cresterii economice viitoare.

"Nici eu, nici Guvernul, nici majoritatea parlamentara nu am luat cu bucurie masurile dureroase care s-au impus, ci cu gandul la cei care sunt afectati de masurile de reducere a veniturilor", a adaugat Traian Basescu.

Urmatorul program cu FMI, UE si Banca Mondiala, care va incepe in aprilie, va fi de tip preventiv, asadar fara finantare - "FMI si UE ne tin la dispozitie 5 miliarde de euro" (3,6 de la FMI si 1,4 miliarde de la UE) pentru situatii neprevazute. "Suntem intr-o criza a datoriilor suverane si nu stim cum va evolua conjunctura externa, de aceea avem nevoie de o astfel de suma, acoperitoare pentru un eventual derapaj care s-ar intampla in alte tari din UE", a spus Basescu.

Acordul va fi incheiat pe doi ani si va avea obiective pe termen mediu, cu o viziune de modernizare a statului si a serviciilor sale, urmand sa aiba cateva obiective fundamentale: consolidarea macroeconomica, dezvoltarea unor politici de crestere sustenabila, bazata nu pe speculatii si consum excesiv, si concentrarea pe sectoare-cheie care pot genera crestere economica, in acord cu obiectivele generale ale UE, incluzand elemente ale strategiei de dezvoltare a UE pana in 2020.

Sectoarele nominalizate de presedinte sunt:

- transporturile (avem nevoie de dezvoltarea infrastructurii si este necesara restructurarea companiilor de cai ferate), sectorul energetic (stimularea investitiilor publice si private in modernizare);;

- extinderea facilitatilor IT pentru firme si populatie (reducerea birocratiei, eficientizarea in administratie), imbunatatirea mediului de afaceri tinand cont de conditiile impuse de stat membru UE (nu se intelege ca statul va subventiona "tot soiul de activitati spre bucuria managerilor slabi");

- utilizarea fondurilor europene (o utilizare buna a acestora ar adaga 1-2% de crestere economica peste cea prognozata).

Acordul este necesar nu numai pentru consolidarea macroeconomica interna, a aratat Basescu, ci si din cauze legate de riscul regional, care este inca destul de ridicat, spune presedintele, subliniind ca sunt alte tari din UE care abia anul acesta incep sa aplice programe de stabilizare. In al doilea rand, este vorba de riscul intern, legat de perspectiva alegerilor si de "perspectiva partidelor de a pacali electoratul cu populisme". Or, noul acord se incheie in aprilie 2013, asadar trece de momentul alegerilor din 2012. In al treilea rand, avem nevoie de asistenta pentru a realiza programul de convergenta cu UE si programul national de reforma, in concordanta cu obiectivele de convergenta europeana.

Noul acord va fi aprobat la sedinta FMI din 23 martie, urmand ca prima vizita a FMI in Romania in cadrul noului program sa aiba loc in luna iunie. Din punctul de vedere al tintelor macroeconomice, acordul va pastra obiectivul unui deficit bugetar de 4,5% din PIB in 2011 si de 3% in 2012.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/basescu-noul-acord-preventiv-cu-fmi-va-fi-in-valoare-de-5-mld-euro-si-va-fi-incheiat-pe-doi-ani-7957004
7957004
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.