Baronii locali cu datorii se răstesc la Ministerul Finanţelor: Voinea şi Chiţoiu să plece dacă nu ne dau mai mulţi bani

Postat la 08 martie 2013 14 afişări

O circulară trimisă către consiliile judeţene (CJ) şi primării de ministrul delegat pentru buget Liviu Voinea, prin care acesta a cerut ca autorităţile locale să-şi plătească cu prioritate arieratele, i-a enervat pe liderii din teritoriu care au venit la Bucureşti să tranşeze problema cu Victor Ponta.

O circulară trimisă către consiliile judeţene (CJ) şi primării de ministrul delegat pentru buget Liviu Voinea, prin care acesta a cerut ca autorităţile locale să-şi plătească cu prioritate arieratele, i-a enervat pe liderii din teritoriu care au venit la Bucureşti să tranşeze problema cu Victor Ponta. "Voinea nu ne poate da nouă ordine, doar nu poate comanda un ministru numit unor aleşi. Nu se poate să ordone nimeni de la Bucureşti, că nu mai suntem pe vremea lui Ceauşescu, să ordone unul şi toţi să execute până jos. Eu nu ştiu cine sunt aceşti deştepţi din Ministerul de Finanţe, care nu ştiu cu ce se mănâncă economia reală de piaţă", a ieşit la atac preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene (UNCJR) şi preşedinte al CJ Constanţa Nicuşor Constantinescu, care a relatat pentru gândul.info care au fost nemulţumirile şefilor locali exprimate deja faţă de miniştrii de la Bucureşti. O ordonanţă de urgenţă (3/2013) obligă autorităţile locale care înregistrau arierate la 31 ianuarie 2013 să reducă volumul acestora cu cel puţin 85% în termen de două luni, deci până la 31 martie, în caz contrar Trezoreria urmând să le reţină sumele ce le revin şi cu acestea să limiteze arieratele cu pricina.

Pentru a le ajuta, ordonanţa prevede că, până la 29 martie 2013, Trezoreria Statului poate împrumuta administraţiile locale pe o perioadă de cinci ani, la o dobândă egală cu nivelul ratei dobânzii de politică monetară practicate de Banca Naţională (5,25%/an, în prezent). Consiliul Judeţean Constanţa a aprobat un astfel de împrumut de 18 mil. lei, dar acum şeful instituţiei Nicuşor Constan tinescu spune că nu primeşte el ordine de la Ministerul Finanţelor.

Ministrul bugetului a reamintit auto rităţilor locale de această obligaţie printr-o circulară şi a explicat pentru gândul.info că nivelul arieratelor a crescut la 1,18 mld. lei în luna ianuarie, cu aproximativ 40% mai mult decât evaluarea făcută pentru luna decem brie.

Mai mulţi şefi de consilii judeţene şi primari PSD i s-au plâns premierului Ponta la şedinţa de luni a conducerii social-demo craţilor că, dacă vor plăti toate arieratele, nu vor mai putea susţine alte proiecte locale.

Problema urmează să fie tranşată săptămâna viitoare, când Guvernul a fost chemat să discute cu reprezentanţii UNCJR la Palatul Parlamentului.

"Domnul Voinea nu este preşedintele preşedinţilor de consiliu judeţean şi nici al primarilor. Dumnealui îi fac sugestia să reducă fiscalitatea în România ca să intre mai mulţi bani la buget pentru a plăti arieratele. Domnii Voinea, Chiţoiu sunt în echipa USL şi dacă nu înţeleg că orizontul de aşteptare este uriaş, cine nu este în stare să facă ce a promis să plece. Nu eşti în stare să dai gol, iei gol şi pleci înfrânt. Asta e viaţa. Nu le cerem demisia, le cerem să revină la cotele defalcate dinaintea guvernării Boc. Dacă nu iau măsuri, o să-i schimbăm, ce să facem?", a declarat pentru gândul.info pre şedintele UNCJR.

Mai multe detalii pe www.gândul.info

Urmărește Business Magazin

/actualitate/baronii-locali-cu-datorii-se-rastesc-la-ministerul-finantelor-voinea-si-chitoiu-sa-plece-daca-nu-ne-dau-mai-multi-bani-10654621
10654621
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.