Bancile preseaza din nou Finantele sa ofere un randament mai mare pentru titlurile de stat

Postat la 06 septembrie 2010 15 afişări

Finantele au vandut, la licitatia de luni, titluri de stat cu scadenta la sase luni in valoare de 279 milioane de lei, fata de obiectivul planificat de 1 miliard de lei, intrucat a fost mentinut plafonul de dobanda de 7%, in timp ce bancile ar fi dorit randamente mai bune.

Chestiunea dobanzii la titlurile de stat a devenit in ultima luna o preocupare tot mai intensa pentru bancile participante la licitatii, ai caror analisti motiveaza, in declaratiile date pentru agentiile straine de presa, ca Finantele ar trebui sa ofere dobanzi peste plafonul autoimpus de 7%, atat din cauza asteptarilor mai mari privind inflatia si a pesimismului in crestere privind perspectiva economiei, cat si, mai nou, din cauza incertitudinilor legate de remaniere si de viitorul politic al programului de reforme negociat cu FMI.

"E interesant de vazut ca ei (statul, n.red.) au esuat in a vinde tocmai titlurile care de obicei atrag cel mai mare interes din partea cumparatorilor, gratie scadentei lor scurte", a comentat pentru Reuters Vlad Muscalu, economist in cadrul ING Bank Romania. "Pare ca remanierea si alti factori au crescut presiunea pe dobanzi, asa incat ne asteptam ca previziunile noastre privind o renuntare la plafonul de 7% sa se indeplineasca mai curand decat ne asteptam".

"Guvernul se tine inca de limita de 7%, dar presiunea pietei se intensifica inclusiv pentru titlurile cu scadente mici. Recenta agitatie de pe scena politica n-a fost deloc de ajutor. Acum, cel mai important lucru e ca programul cu FMI sa fie mentinut in grafic", a declarat agentiei Bloomberg Gyula Toth, strateg pentru pietele emergente la UniCredit din Viena.

Alti participanti la piata sustin insa ca e doar o problema de cine rezista mai mult si ca rezultatul de luni e doar un caz izolat, din cauza excesului de lichiditate din piata. "Daca Ministerul Finantelor se tine de acest plafon de 7% si daca banca centrala nu inunda piata cu lichiditate, atunci bancile vor accepta pana la urma dobanda pentru titlurile la sase luni", declara un trader, citat de Reuters.

De la inceputul anului, statul a vandut titluri in valoare de circa 28 de miliarde de lei, fata de un obiectiv de 34,25 miliarde. Luni, investitorii au prezentat oferte in valoare de 1,47 miliarde de lei, dar tot ce a depasit randamentul de 7% a fost respins.

Recent, Consiliul Fiscal a recomandat Guvernului sa ia masuri pentru un management mai bun al datoriei publice, in sensul cresterii scadentelor la care sunt oferite spre vanzare titluri de stat. Ponderea datoriei pe termen scurt a statului a crescut din 2008 pana in 2009, de la 2,5% la 5,4%; ponderea in PIB a datoriei scadente peste numai un an a crescut de trei ori, in timp ce aceea cu scadente intre 1 si 5 ani aproape s-a dublat.

In principal din cauza majorarii TVA, BNR a modificat prognoza de inflatie pentru 2011, de la 2,8% la 3,1%, dupa ce estimarea privind rata inflatiei a fost majorata de la 3,7% la 7,8% pentru anul in curs.; aceasta schimbare a fost invocata de banci in toate comentariile din ultima vreme despre necesitatea ca statul sa vina cu randamente mai bune pentru certificatele de trezorerie sau obligatiunile pe care le ofera. Tinta de inflatie pentru acest an este de 3,5% plus/minus 1%, iar pentru 2011 este de 3%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
finante,
titluri de stat,
datorie,
dobanzi,
licitatie
/actualitate/bancile-preseaza-din-nou-finantele-sa-ofere-un-randament-mai-mare-pentru-titlurile-de-stat-7128776
7128776
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.