Bancile cu capital strain din Romania au reinceput sa se indatoreze de la grupurile-mama

Postat la 20 februarie 2011 33 afişări

Datoria externa pe termen scurt a bancilor din Romania, care exprima finantarile contractate de la grupurile-mama, a crescut anul trecut la 7 miliarde de euro, cu aproape un miliard de euro peste nivelul din 2009.

In paralel, activele totale ale sistemului bancar au crescut cu numai 3,5%, cel mai redus nivel din ultimul deceniu.

Cresterea indatorarii s-a reluat inca din prima parte a anului trecut, astfel incat la finele lui 2010, bancile aveau datorii externe totale (pe termen scurt si lung) de 22,6 miliarde de euro, in crestere cu 1,2 miliarde de euro fata de 2009, un an in care balonul creditarii incepuse sa se dezumfle dupa recordul din 2008, cu o datorie de 25 de miliarde de euro contractata de banci. Desi era vorba de o datorie privata, acel record avea sa fie mai apoi imputat direct statului roman, care s-a si imprumutat la FMI pentru a linisti pietele externe ca in Romania nu sunt probleme de solvabilitate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
banci,
credite,
datorie,
active,
FMI,
criza,
expunere
/actualitate/bancile-cu-capital-strain-din-romania-au-reinceput-sa-se-indatoreze-de-la-grupurile-mama-7997224
7997224
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.