Banca Transilvania: Economia mondială a atins minimul în luna aprilie

Autor: Dorin Oancea, Mediafax Postat la 26 iunie 2020 117 afişări

Banca Transilvania: Economia mondială a atins minimul în luna aprilie

Comerţul internaţional şi industria mondială au continuat să se deterioreze în aprilie, evoluţie determinată de restricţiile pentru contracararea crizei sanitare, îndeosebi în ţările europene şi în SUA, arată o analiză a Băncii Transilvania.

Departamentul de analiză a politicii economice din Olanda a comunicat recent statisticile privind evoluţia comerţului internaţional şi producţiei industriale mondiale în aprilie şi primele patru luni ale anului curent.

Volumul comerţului internaţional a scăzut pentru a patra lună consecutiv în aprilie, cu ritmuri în intensificare la 12.1% lună/lună şi 16.2% an/an, dat fiind că închiderea economiilor din Europa şi America a avut impact nefavorabil la nivelul investiţiilor productive şi consumului de bunuri şi servicii (îndeosebi de transport şi turism).

Exporturile totale s-au diminuat cu dinamici în intensificare la 13.4% lună/lună şi 16.8% an/an.

Se evidenţiază declinul exporturilor ţărilor dezvoltate cu 18.8% lună/lună şi cu 24.8% an/an, determinat de scăderea economiei mondiale şi de restricţionarea activităţilor economice în Europa şi SUA.

Totodată, exporturile statelor emergente şi în dezvoltare s-au diminuat cu 6.9% lună/lună şi cu 6.5% an/an în aprilie.

În perioada ianuarie-aprilie 2020 exporturile totale s-au ajustat cu 6.5% an/an: exporturile ţărilor dezvoltate şi cele ale statelor emergente şi în dezvoltare s-au diminuat cu 8.8% an/an, respectiv 3.6% an/an.

Declinul comerţului internaţional şi deteriorarea climatului investiţional după incidenţa pandemiei au determinat scăderea producţiei industriale mondiale pentru a doua lună consecutiv în aprilie, cu un ritm lunar în intensificare la 8.1%.

Se evidenţiază diminuarea producţiei industriale în ţările dezvoltate cu 14.6% lună/lună.

De asemenea, producţia industrială a statelor emergente şi în dezvoltare a scăzut cu un ritm lunar de 2.7% în aprilie.

În dinamică an/an industria s-a ajustat pentru a patra lună la rând în aprilie, cu un ritm în intensificare la 12.1%.

Se evidenţiază declinul industriei ţărilor dezvoltate cu 20.5% an/an.

De asemenea, producţia industrială a scăzut în statele emergente şi în dezvoltare cu 4.6% an/an.

În perioada ianuarie-aprilie 2020 industria mondială a înregistrat o scădere cu 6.2% an/an, evidenţiindu-se declinul industriei din ţările dezvoltate cu 7.4% an/an. Industria ţărilor emergente şi în dezvoltare s-a ajustat cu un ritm mai lent, de 5.1% an/an, ca urmare a redinamizării din China.

Analiza pe blocuri economice evidenţiază diminuarea producţiei industriale din Zona Euro (principalul partener economic al României) cu ritmuri în intensificare în aprilie la 18.3% lună/lună şi 29.3% an/an.

De asemenea, industria din SUA (prima economie a lumii, cu un PIB nominal de peste 21 trilioane USD) a scăzut cu 12.5% lună/lună şi cu 16.2% an/an în a patra lună a anului curent.

Pe de altă parte, în China (a doua economie a lumii) industria a crescut pentru a treia lună la rând în mai, cu un ritm lunar de 3.6% (şi cu 3.9% an/an).

„Apreciem că vârful crizei induse de incidenţa pandemiei a fost atins în luna aprilie (şi trimestrul II per ansamblu), atât la nivel mondial, cât şi în ţările Uniunii Europene (inclusiv România). Ne aşteptăm la intrarea economiei mondiale (şi economiei Uniunii Europene) într-un nou ciclu economic în perioada următoare (aspect semnalat şi de ameliorarea semnificativă a indicatorilor economici avansaţi, inclusiv a încrederii investitorilor din Germania, după cum se poate observa în ultimul grafic alăturat), procesul de relansare economică post-pandemie urmând să fie susţinut în trimestrele următoare de mix-ul relaxat (fără precedent) de politici economice în implementare începând cu luna martie”, încheie analiza.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.