Banca Mondială finanţează reforma fiscală din România cu 70 mil. euro

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 27 aprilie 2013 85 afişări

Consiliul directorilor executivi ai Băncii Mondiale a aprobat proiectul de modernizare a administraţiei fiscale din România, în valoare de 70 mil. euro, prin care Banca Mondială colaborează cu autorităţile române pentru creşterea eficienţei în colectarea impozitelor şi a contribuţiilor sociale şi reducerea birocraţiei fiscale.

Banca Mondială finanţează reforma fiscală din România cu 70 mil. euro

Proiectul va fi administrat de ANAF, instituţie a cărei conducere a fost schimbată în această săptămână, odată cu numirea lui Gelu Ştefan Diaconu, fost secretar de stat în Ministerul Economiei şi fost preşedinte al Autorităţii Naţionale a Vămilor în perioada 2005-2009.

"ANAF a pus bazele solide ale următoarei generaţii de reforme a administraţiei fiscale, care va viza următorii cinci ani", a declarat Bernard Myers, oficial în cadrul BM specialist în probleme de management al sectorului public. "O ANAF modernizată va fi corectă, orientată spre servirea contribuabililor şi eficientă în identificarea evazioniştilor fiscali. Restructurarea ANAF este vitală pentru Ministerului Finanţelor de a creşte ponderea veniturilor bugetare în PIB."

Ponderea veniturilor bugetare în PIB a crescut de la 27,2% la 29% în perioada 2004-2007, însă a scăzut din nou la 27,2% în 2010, în contextul crizei economice. Eficienţa colectării este în România una dintre cele mai scăzute din UE, la 54% pentru TVA şi 61% pentru contribuţiile sociale.

Proiectul de reformă finanţat de Banca Mondială are patru piloni: dezvoltarea instituţională, creşterea eficienţei operaţionale, partea de comunicare şi serviciile pentru contribuabili, coordonarea şi administrarea proiectului. Creditul de 70 mil. euro este acordat pe 12 ani, cu o perioadă de graţie de 5 ani.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/banca-mondiala-finanteaza-reforma-fiscala-din-romania-cu-70-mil-euro-10810301
10810301
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.