Banca Mondiala: Criza a facut economiile est-europene mai dependente decat oricand fata de Vest

Postat la 10 octombrie 2010 64 afişări

Economiile din Europa Centrala si de Est au ajuns, dupa un an de criza, mai dependente ca oricand fata de vecinii din Europa de Vest, asa incat acum se confrunta cu o noua incetinire a cresterii, din cauza efortului occidentalilor de a-si reduce cheltuielile bugetare, a declarat Indermit Gill, economistul-sef al Bancii Mondiale pentru Europa Centrala si de Est.

"Datoriile mari ale tarilor occidentale au aruncat o umbra asupra economiilor central- si est-europene", a afirmat Gill, cu ocazia reuniunii anuale a FMI si a Bancii Mondiale, de la Washington. Europa de Est si-a revenit din criza datorita cresterii cererii de exporturi catre Vest, care absoarbe circa trei sferturi din exporturile esticilor, insa acum, din moment ce in Occident cererea scade din cauza constrangerilor bugetare initiate in tari ca Germania, Franta sau Spania, continuarea redresarii in economiile emergente de pe continent este in pericol.

Institutia prevede ca in 2010, cresterea in economiile emergente din Europa si Asia Centrala (tari ex-sovietice) va fi in medie de 3,9%, dupa o scadere cu 5,9% anul trecut. Cresterea este atribuita in special tarilor unde cererea interna a reusit sa substituie reducerea exporturilor - Polonia, Turcia si Rusia. Somajul ramane insa la cote ridicate si este in crestere, in special in statele fostei URSS si in alte tari din zona care au ramas in urma, intre care Romania, Croatia si Letonia, care nu au reusit sa se intoarca la crestere economica. "Daca tendintele actuale persista, regiunea nu va putea recupera pana la sfarsitul lui 2012 locurile de munca pierdute in cursul recesiunii", spune Gill.

Pe ansamblul economiilor emergente, cele din Europa ar urma sa aiba performanta cea mai slaba, comparativ cu cele din America Latina si Caraibe (medie de circa 5% in 2010) sau din Asia (pentru care Banca Mondiala anticipeaza o crestere de 9%).

Economistul Bancii Mondiale sustine ca, pe termen mai lung, tarile din Est trebuie fie sa ia masuri de majorare a cererii interne, fie sa se bazeze pe "dinamismul" viitor al Vestului, ca sa-si poata mentine cresterea. "Economiile din Est sunt mai strans cuplate cu UE15 decat inainte de criza. Iar preturile bunurilor industriale, ale alimentelor, ale petrolului si ale metalelor sunt in crestere, ceea ce va ajuta multe tari. In altele, redresarea va fi sustinuta de finantari din partea institutiilor internationale si a influxurilor de capital privat."

Urmărește Business Magazin

/actualitate/banca-mondiala-criza-a-facut-economiile-est-europene-mai-dependente-decat-oricand-fata-de-vest-7463194
7463194
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.