Banca centrală franceză va ieşi din afacerile cu cărbune şi va limita investiţiile în petrol şi gaze

Autor: Dorin Oancea Postat la 19 ianuarie 2021 28 afişări

Banca centrală franceză a anunţat că va ieşi din afacerile cu cărbune şi îşi va limita expunerea la petrol şi gaze naturale în portofoliul său de investiţii până în 2024, ca parte a unei schimbări active către active prietenoase cu mediul, relatează Reuters.

Banca centrală franceză va ieşi din afacerile cu cărbune şi va limita investiţiile în petrol şi gaze

Multe bănci centrale s-au angajat să-şi modifice portofoliile de investiţii ca parte a unui efort de a încuraja sistemul financiar să sprijine o economie mai puţin dăunătoare mediului.

Banca Franţei gestionează un portofoliu de investiţii de 22 de miliarde de euro, separat de achiziţiile de active aferente operaţiunilor sale de politică monetară.

Într-o declaraţieinstituţia a spus că până la sfârşitul acestui an nu va mai investi în companii care generează peste 2% din venituri din cărbune şi că va reduce pragul la zero până la sfârşitul anului 2024. În prezent, pragul este de 10%.

Instituţia a declarat şi că va exclude, de asemenea, până în 2024 companiile cu peste 10% din venituri provenite din petrol sau 50% din gaze, ceea ce ar putea însemna că banca centrală ar trebui să renunţe la colaborarea cu grupuri energetice majore, cum este Total.

O altă categorie de companii cu care banca nu va mai colabora sunt cele care obţin 10% din veniturile lor din petrol sau gaze de şist, sau care explorează în Arctica sau în apele adânci.

În calitate de acţionar, banca va vota din acest an împotriva noilor proiecte privind combustibili fosili.

Banca Franţei nu îşi prezintă în detaliu portofoliul.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bancă,
portofoliu,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.