Avionul prezidenţial al lui Nicolae Ceauşescu, primul şi singurul avion de pasageri construit în România, a fost donat după adjudecarea la licitaţie

Autor: Dorin Oancea Postat la 28 iulie 2021 1133 afişări

Avionul prezidenţial al lui Nicolae Ceauşescu, primul şi singurul avion de pasageri construit în România, a fost donat după adjudecarea la licitaţie

Primul şi singurul avion de pasageri construit în România – ROMBAC 1-11, folosit pentru zborurile oficiale ale lui Nicolae Ceauşescu, a fost donat miercuri, 28 iulie, Muzeului Naţional al Aviaţiei Române. 

Avionul a fost cumpărat la licitaţie de un colecţionar, pasionat de tehnică, în cadrul evenimentului organizat de Casa de Licitaţii A10 by Artmark – Licitaţia de Eleganţă din 27 mai.

Proprietarul, cetăţeanul american Brian Hyndman, a cedat aeronava în mod gratuit, sub forma unui contract de sponsorizare, Muzeului Naţional al Aviaţiei Române. Prin actul de donaţie, adjudecatarul îşi exprimă intenţia de a conserva piesa istorică, de a o alătura modelelor iconice care au jucat un rol important în istoria lumii, dând posibilitatea intrării în familia valorilor tehnice recunoscute pentru industria aeronautică.

Evenimentul de predare-primire a piesei de colecţie a avut loc pe platforma Aeroportului Internaţional Henri Coandă, în incinta Bazei 90 Transport Aerian în prezenţa reprezentanţilor Muzeului Naţional al Aviaţiei Române, membrilor Casei de Licitaţii A10 by Artmark, dar şi a lichidatorului judiciar care a gestionat patrimoniul ROMAVIA.

Avionul prezidenţial Super One-Eleven, folosit pentru zborurile oficiale ale lui Nicolae Ceauşescu, s-a înscris în Top 10 cele mai bine vândute public, în licitaţie, loturi de artă sau obiecte de colecţie pe piaţa internă în semestrul I al anului 2021. Piesa de colecţie a fost adjudecată în luna mai, în cadrul Licitaţiei de Eleganţă pentru 120.000 de euro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
avion,
donaţie,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.