Aventurile lui Nikos Kassimatis, omul care datorează 1,23 miliarde de dolari guvernului elen

Autor: Ioana Mihai Postat la 27 ianuarie 2012 44 afişări

Ministerul de Finanţe grec a anunţat recent care sunt cei mai mari evazionişti ai ţării. Conform estimărilor oficialilor din ministerul elen, cei mai mari 4.000 de evazionişti datorează statului nu mai puţin de 14,9 miliarde de euro (19,2 miliarde de dolari). Ministerul i-a numit doar pe cei care datorează sume mai mari de 150.000 de euro, dar un nume s-a detaşat clar pe această listă, relatează Business Insider. Este vorba despre Nikolas Kassimatis.

Grecul în vârstă de 57 de ani a fraudat statul, iar guvernanţii estimează că Nikolas Kassimatis datorează statului nu mai puţin de 952 de milioane de de euro (1,23 mld. dolari). Mai mult chiar, această sumă ar putea fi şi mai mare, dat fiind că e posibil să nu fi fost descoperite toate amănuntele schemelor folosite de Nikolas Kassimatis. Inventivul fraudulent este în prezent în temniţă, unde execută o pedeapsă de 504 ani de închisoare.

Se pare că schema grecului a luat contur în 1993, când contabilul a început să inventeze firme pentru care guvernul a trebuit să ramburseze TVA pe care "chipurile" l-ar fi încasat deja. Se crede că a folosit conturi din străinătate pentru a depozita banii. Fapta a fost descoperită în 2001 şi a început o investigaţie în urma căreia justiţia grecească a acuzat zeci de oficiali din domeniul fiunanţelor şi al vămilor; cinci dintre ei sunt acum întemniţaţi. Oamenii de afaceri care au fost parteneri ai lui Nikolas Kassimatis au fost şi ei investigaţi şi acuzaţi.

Dar în loc să fie adus în faţa justiţiei, în 2004 Kassimatis a dispărut iar autorităţile n-au mai ştiut nimic de el până în 2009 când a fost derulată o acţiune de arest "întâmplător". Până în acel moment grecul suferise deja o serie de operaţii chirurgicale pentru a-şi schimba radical înfăţişarea. De fapt, nici măcar presa grecească nu a publicat imagini cu noua lui înfăţişare.

În momentul în care fraudulentul a ajuns în boxa acuzării, au fost dezvăluite câteva lucruri neplăcute despre autorităţile greceşti. Se pare că oficialul care era însărcinat cu rambursarea TVA-ului la aceste firme fantomă inventate de Kassimatis nu numai că nu a fost acuzat, ba chiar a şi fost avansat. Mai mult de 50 de bugetari au fost implicaţi în aceste scheme.

Noile investigaţii au dus la numeroase condamnări. Fostul director al departamentului de rambursări de TVA a primit o sentinţă la închisoare de 15 ani iar nepotul lui Nikolas Kassimatis a ajus şi el după gratii.Povestea nu s-a sfârşit încă, pentru că Kassimatis insistă că mai sunt şi alţii implicaţi în schemele sale de fraudă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Nikos Kassimatis,
guvernul elen
/actualitate/aventurile-lui-nikos-kassimatis-omul-care-datoreaza-1-23-miliarde-de-dolari-guvernului-elen-9182184
9182184
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.